Untitled 2

12/06/2015

Ortak sağlık ve güvenlik birimi işi yapan adi ortaklığın hangi defteri tutması gerektiği hakkında

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

64950229-105[Mük.257-2014/1]-22651

12/06/2015

Konu

:

Ortak sağlık ve güvenlik birimi işi yapan adi ortaklığın hangi defteri tutması gerektiği hakkında

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ortak sağlık ve güvenlik birimi işi yaptığınızı, işyerinizde iş güvenliği uzmanı, doktor ve sağlık personeli istihdam ettiğinizi, sigortalı işçi çalıştıran işyerlerine risk analizi raporları düzenlediğinizi, iş güvenliği eğitimi konusunda rehberlik ve danışmanlık yaptığınızı, çalışan işçilerin sağlık gözetimi, meslek hastalıkları ve iş kazalarını, işe giriş sağlık raporlarını düzenlediğinizi belirterek tutmanız gereken defterin serbest meslek kazanç defteri mi yoksa işletme defteri mi olacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            I - GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            Bilindiği üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmü yer almaktadır.

            Ticari faaliyet, bir türlü emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin ticari faaliyet olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin "ticari faaliyet" sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte, faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

            Aynı Kanunun 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..." hükümlerine yer verilmiştir.

            Ayrıca, aynı Kanunun 66 ncı maddesinde serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının serbest meslek erbabı vasfını değiştirmeyeceği hükme bağlanmıştır.

            Bu çerçevede, sigortalı olarak iş güvenliği uzmanı, doktor ve sağlık personeli istihdam ederek ortak sağlık ve güvenlik birimi olarak faaliyet gösterdiğiniz işyeriniz bünyesinde verilen hizmetlerin şahsi mesleki faaliyet boyutlarını aşıp, ticari bir organizasyona dönüşmesi nedeniyle, söz konusu faaliyetinizden elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve adi ortaklıktan elde edilen karın, ortaklıktaki hisseleriniz oranında paylaşılarak, ticari kazanca ilişkin genel esaslar çerçevesinde beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

            II - VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 176 ncı maddesinde tüccarların, defter tutmak bakımından iki sınıfa ayrıldığı, I inci sınıf tüccarların bilanço esasına göre; II nci sınıf tüccarların işletme hesabı esasına göre defter tutacakları hükme bağlanmış, Kanunun 177 ve 178 inci maddelerinde tüccar sınıflarına ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

            Bu itibarla, ortak sağlık ve güvenlik birimi faaliyetinizden elde ettiğiniz gelir ticari kazanç olarak vergilendirilecek olup, mezkur kanunun 177 nci maddesinde altı bent halinde sayılan şartlardan birini taşımanız halinde bilanço esasına göre, aksi takdirde işletme hesabı esasına göre defter tutmanız gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.