Untitled 2

30/01/2015

... Belediyesi ile yapılan süt tedarik sözleşmesine istinaden ayni yardım amaçlı süt teslimlerinde sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

67854564-1741-47

30/01/2015

Konu

:

... Belediyesi ile yapılan süt tedarik sözleşmesine istinaden ayni yardım amaçlı süt teslimlerinde sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Belediyesi ile yapılan süt tedarik sözleşmesine istinaden belediye deposuna kendi araçlarınızla süt tesliminde bulunduğunuz, aynı sözleşme uyarınca taşıma ve teslim sorumluluğunu üstlenerek araçta bir belediye personelinin bulunması şartıyla kendi araçlarınız ve personeliniz ile belediyenin belirlediği adreslere ayni yardım amaçlı süt dağıttığınızı belirterek, dağıtımı yapılan sütler için kooperatifinizin sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Faturanın Şekli" başlıklı 230 uncu maddesinin birinci fıkrasının 5 inci bendinde "Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

            Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gerekmektedir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231'inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

            Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.)..." hükmü yer almaktadır.

            Anılan bent hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi; ticari mal hareketinin izlenmesi amacıyla düzenlenen bir belgedir.

            - ... Belediyesi ile yaptığınız sözleşme uyarınca belediye deposuna kendi araç ve personelinizle yapılan süt nakli sırasında kooperatifinizce düzenlenen sevk irsaliyesinin araçta bulundurulması gerekmektedir.

            - Ayrıca, kooperatifinizce ... Belediyesine teslim edilen sütlerin kooperatifinize ait araçlarla Belediye deposundan alınarak Belediyenin belirlediği adreslere ayni yardım amaçlı taşınması sırasında sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup, araçta Belediye ile kooperatifiniz arasında düzenlenen sözleşmenin bir örneğinin bulundurulması yeterli olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.