Untitled 2

11/09/2015

Tıbbi Metal Tepsiler ve Taşıma Kaplarının (konteynerler) Satışında Uygulanacak KDV Oranı.

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

SAMSUN VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

13649056-130[28-2014/ÖZE-12]-94

11/09/2015

Konu

:

Tıbbi Metal Tepsiler ve Taşıma Kaplarının   (konteynerler) Satışında Uygulanacak KDV Oranı.

 

         

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; firmanız tarafından tıpta ve cerrahide kullanılan aletler, cihazlar ile bunların aksam ve parçalarının üretildiği, ürünlerinizin Sağlık Bakanlığı Ulusal Bilgi Bankasına kayıtlı ve onaylı olduğu belirtilerek, aletlerin cerrahi setler şeklinde düzenlenmesi sterilize edilmesi, depolanması, nakledilmesi amacıyla ürettiğiniz metal tepsiler ve taşıma kaplarının (konteynerler) satışında uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

             3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi (BKK) ile BKK eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için %18 olarak belirlenmiştir.

             2007/13033 sayılı BKK eki II sayılı listenin (B/22) nci sırasında, Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki (TGTC) Gümrük tarife istatistik Pozisyon (GTİP) numaraları ve tanımları itibariyle belirlenen eşyalar sayılmış olup, bunlar arasında TGTC nin 90.18 tarife pozisyonu (aksam ve parçalar hariç) da yer almıştır.

            TGTC nin 90.18 tarife pozisyonunda "Tıpta, cerrahide, dişçilikte ve veterinerlikte kullanılan alet ve cihazlar (Sintigrafi cihazları, diğer elektromedikal cihazlar ve göz testine mahsus cihazlar dahil)"  tanımlanmıştır.  

            Buna göre, 2007/13033 sayılı BKK eki II sayılı listenin (B/22) nci sırasında 90.18 tarife pozisyonu sayılmakla birlikte, aksam ve parçalar kapsama dahil edilmemiştir. Bu nedenle, tıbbi metal tepsiler ve taşıma kaplarının ithal ve teslimi %8 oranında, aksam ve parçaların ithali ve teslimi ise genel oranda (%18) KDV ye tabi olacaktır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.