Untitled 2

24/02/2015

Kendi personeline lojman tahsisi karşılığında alınan bedelde KDV

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

84974990-130[2014-28/1]-203

24/02/2015

Konu

:

Kendi personeline lojman tahsisi karşılığında alınan bedelde KDV

 

 

       İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Müdürlüğünüzün ... Kanun hükümleri ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelin (B) bölümünde ... Özel Bütçeli Diğer İdareler arasında sayıldığı, Müdürlüğünüze ait ... Personel Eğitim Merkezi Kampüsü içerisinde yer alan taşınmazlarınızın personellerinize lojman olarak tahsis edildiği belirtilerek, söz konusu lojmanlara ait kira bedellerinin katma değer vergisine tabi olup olmayacağı sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

         1/1 maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin,  1/3-g maddesinde, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticarî, sınaî, ziraî ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerinin KDV'ye tabi olduğu,

      17/4-d maddesinde, iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin KDV'den istisna olduğu,

            hükme bağlanmıştır.

            KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/B-5) "Personele Sağlanan Menfaatler" başlıklı bölümünde;

         "KDV uygulamasında personele bedelsiz sağlanan menfaatlerden aşağıda sayılanlar vergiye tabi tutulmaz:

            a) Personele işyerinde veya müştemilatında yemek verilmesi,

             b) Personele yatacak yer veya konut tahsisi,

             c) Personelin toplu olarak işyerine gidip gelmesini sağlamak amacıyla yapılan taşıma hizmetleri,

             ç) Personele demirbaş olarak verilen giyim eşyası.

           İşletmenin iktisadi faaliyetini sürdürebilmesi için yapılan ve işletmede yaratılan katma değerin bir unsuru olan bu masraflar, maliyetin bir parçası olduğundan, personele tahsis sırasında vergiye tabi tutulmaz, bu mal ve hizmetlerin iktisabında yüklenilen vergiler ise genel hükümlere göre indirim konusu yapılabilir." açıklamalarına yer verilmiştir.

           Bu çerçevede, Tebliğde belirtildiği şekilde personele sağlanan bir menfaat olmadığından ve personele Milli Emlak Tebliği gereğince belirlenen kira bedeli üzerinden lojman tahsisi yapıldığından; KDV mükellefiyeti bulunan Müdürlüğünüz tarafından personelinize Milli Emlak Tebliğince belirlenen kira bedeli üzerinden yapılan lojman tahsisi, Kanunun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabi olup, kira bedeli üzerinden %18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.