Untitled 2

17/06/2015

SEMA GÖSTERİLERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI

T.C.

NEVŞEHİR   VALİLİĞİ

Defterdarlık   GELİR MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

21253973-KDV-5-21

17/06/2015

Konu

:

SEMA GÖSTERİLERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI

 

         

 

 

 

          İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şirketinizce turizm amaçlı sema gösterisi organize edildiği ve yapılan hizmet karşılığında acentalara fatura düzenlendiği, verilen söz konusu hizmet nedeniyle uygulanacak KDV oranına ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki (II) sayılı listenin "B-Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı bölümünün, 16 ncı sırasında, "Sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretleri" ibaresi yer almaktadır.

            Konuya ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan 14.05.2015 tarih ve 95251 sayılı yazıda, dini-kültürel değerler içeren Mevlevi Sema Gösterisi faaliyetinin KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 16 ncı sırasında sayılan faaliyetlerden farklı kapsamda olduğu ifade edilmiştir.

            Buna göre, şirketinizce organize edilen Mevlevi Sema Gösterisi 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi eki II sayılı listenin B/16 sırası kapsamında değerlendirilemeyeceğinden genel oranda (%18) KDV ye tabi olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.