Untitled 2

28/01/2015

Hong Kong mukimi firmadan alınıp yurt dışında yerleşik firmaya satılan mühendislik hizmeti karşılığında vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı.

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.06.-133

28/01/2015

Konu

:

Hong Kong mukimi firmadan alınıp yurt dışında yerleşik   firmaya satılan mühendislik hizmeti karşılığında vergi tevkifatı yapılıp   yapılmayacağı.

 

         

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanız tarafından Türkiye’de şubesi veya temsilcisi bulunmayan Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi mukimi firmadan mühendislik hizmeti alındığı ve bu mühendislik hizmetinin Türkiye’de şubesi veya temsilcisi bulunmayan Belçika mukimi firmaya satıldığı bu mühendislik çalışmasından tamamen yurt dışında faydalanıldığı, belirtilerek, bu kapsamda Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi mukimi firmaya yapılan ödemeler üzerinden Gelir ve Kurumlar Vergisi ile KDV tevkifatı yapma yükümlülüğü bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

 

            1- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

 

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Tam ve dar mükellefiyet” başlıklı 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilecekleri; üçüncü fıkrasının (c) bendinde Türkiye'de elde edilen serbest meslek kazançlarının dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturduğu hükme bağlanmıştır.

 

            Aynı maddenin dördüncü fıkrasında ise, bu maddede belirtilen kazanç ve iratlar ile gelir unsurlarının Türkiye’de elde edilmesi ve Türkiye’de daimi temsilci bulundurulması konularında, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmiştir.

 

            Gelir Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde, dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından serbest meslek kazançlarının Türkiye’de elde edilmiş sayılması için serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye’de icra edilmesi veya Türkiye’de değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiş, aynı maddenin son paragrafında da, “Bu maddenin 3'üncü, 4'üncü, 5'inci ve 7'inci bentlerinde sözü edilen değerlendirmeden maksat, ödemenin Türkiye'de yapılması veya ödeme yabancı memlekette yapılmışsa, Türkiye'de ödeyenin veya nam ve hesabına ödeme yapılanın hesaplarına intikal ettirilmesi veya kârından ayrılmasıdır.” hükmüne yer verilmiştir.

 

            Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında ise, dar mükellefiyete tabi kurumların fıkrada bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından %15 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı belirtilerek; anılan maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile serbest meslek kazançları üzerinden yapılacak kurumlar vergisi kesintisi oranı, petrol arama faaliyetleri dolayısıyla sağlanacak kazançlardan %5, diğer serbest meslek kazançlarından %20 olarak belirlenmiştir.

 

            Buna göre, şirketinizin yurt dışı mukimi firmadan almış olduğu mühendislik hizmeti karşılığında yapılacak ödemelerin, serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesi ve bu kapsamdaki ödemeler üzerinden 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca %20 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

 

            2- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

 

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

 

            -1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

 

            -6/b maddesinde, hizmet ifalarında işlemin (hizmetin) Türkiye'de yapılmış sayılması için, hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerektiği,

 

            -8 inci maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanların verginin mükellefi olduğu,

 

            -9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,

 

hüküm altına alınmıştır.

 

            26/4/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.2.1. İkametgahı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye’de Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler” başlıklı bölümünde; (1/5/2014 tarihinden önce 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 2.1. İkametgahı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye’de Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler başlıklı bölümü)

 

            “3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV’nin konusuna girebilmesi için Türkiye’de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

 

            Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi olacaktır.

 

            Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

 

            Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.

 

            KDV’nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye’de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır.” denilmektedir.

 

            Ayrıca 60 No.lu KDV Sirkülerinin "1.1.1. Yurtdışındaki işlemler" başlıklı bölümünde de konuyla ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

             

            Buna göre, firmanız tarafından, yurt dışında yerleşik Türkiye'de şubesi ve temsilcisi bulunmayan Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi mukimi firmaya termik (izolasyon) konusunda yaptırılan mühendislik çalışmalarının yine Türkiye'de şubesi veya temsilcisi bulunmayan Belçika mukimi firmaya satılması işleminde, hizmet yurtdışında ifa edildiğinden ve hizmetten de yurtdışında yararlanıldığından KDV'nin konusuna girmemektedir.

 

            Bu itibarla, bu hizmet karşılığında yurtdışındaki firmaya yapacağınız ödemeler üzerinden sorumlu sıfatıyla KDV hesaplanıp beyan edilmesine gerek bulunmamaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.