Untitled 2

13/11/2015

Arama kurtarma araçlarının ÖTV karşısındaki durumu hk.

T.C.

KASTAMONU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 


 

Sayı

:

57062627-4760-25

13/11/2015

Konu

:

Arama kurtarma araçlarının ÖTV karşısındaki durumu hk.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge formunuz ve eklerinin incelenmesinden, … tarafından …. satışı yapılan arama-kurtarma aracı mahiyetindeki "Mercedes" marka "Sprinter NC52-FL" tipi taşıtın ÖTV'ye tabi olup olmadığı hususunda görüşümüzün istenildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun;

            - (1/1) maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu,

            - (1/2) maddesinde, ÖTV kapsamına giren malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu,

            - (2/1-b) maddesinde, ilk iktisabın, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade ettiği,

            - (2/1-d) maddesinde, motorlu araç ticareti yapanların, kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olduğu,

            - (7/3-b) maddesinde, (II) sayılı listede yer alan malların,  Başbakanlık merkez teşkilatı tarafından ilk iktisabının vergiden müstesna olduğu,

            - (12/1) maddesinde, özel tüketim vergisinin, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı

            hükme bağlanmış olup, söz konusu düzenlemelerin uygulama usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde yer almaktadır.

            Ayrıca, ÖTV'ye tabi taşıtların yer aldığı (II) sayılı listeye göre, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda sınıflandırılan "ambulanslar, mahkûm taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar" ÖTV'nin konusuna girmediğinden, bahse konu tarife pozisyonunda sınıflandırılan "arama-kurtarma aracı" mahiyetindeki taşıtlar ÖTV'ye tabi bulunmamaktadır. Ancak, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan diğer tarife pozisyonu, tarife alt açılımı veya gümrük tarife istatistik pozisyon (GTİP) numaraları kapsamında sınıflandırılan "arama-kurtarma aracı" mahiyetindeki taşıtlar ise genel hükümler çerçevesinde ÖTV'ye tabidir.

            Öte yandan, ÖTV'nin konusuna giren mallar mezkûr Kanuna ekli listelerde esas itibariyle, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırıldıkları tarife pozisyonu, tarife alt açılımı veya GTİP numaraları itibarıyla belirlenmiş olup, Ülkemizde bir eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinin hangi tarife pozisyonu kapsamında sınıflandırılacağının belirlenmesinde yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır.

            Bu kapsamda, ilgide kayıtlı başvurunuz üzerine söz konusu arama-kurtarma aracının Gümrük Tarife Cetvelinin hangi tarife pozisyonunda sınıflandırıldığı hususunda görüşüne başvurulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce, mezkûr aracın mevcut haliyle özel amaçlı bir motorlu taşıt olduğundan bahisle 87.05 tarife pozisyonunda sınıflandırılması gerektiği yönünde görüş verilmiştir.

            Buna göre, Kanuna ekli (II) sayılı liste kapsamındaki taşıtların Başbakanlığa bağlı, ilgili, ilişkili kurul, kurum veya kuruluşlar tarafından ilk iktisabı genel hükümler çerçevesinde ÖTV'ye tabi olduğundan, ilgide kayıtlı yazınızda belirtilen arama-kurtarma aracının, … tarafından …. satışı, Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.05 tarife pozisyonu sırası kapsamında %4 oranında ÖTV'ye tabidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.