Untitled 2

16/09/2015

Tost Makinesi İmalatının ÖTV'nin Konusuna Girip Girmediği Hak.

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF   HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

37009108-135[4-2015/651]-16113

16/09/2015

Konu

:

Tost Makinesi İmalatının ÖTV'nin Konusuna Girip   Girmediği Hak.

 

         

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, mutfakta kullanılan küçük elektrikli ev aleti kapsamında olan tost makinesi imalatı işine başladığınızı belirterek imal ettiğiniz tost makinesinin tesliminin özel tüketim vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1) maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal edenler tarafından teslimi ile özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbi bulunduğu; (4/1-a) maddesinde de (IV) sayılı listede yer alan malların mükellefinin, bu malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu hükme bağlanmıştır.

            Ayrıca, mezkûr Kanunun (1/2) maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu ve Kanuna ekli listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarında, Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin ÖTV uygulamasında hüküm ifade etmeyeceği hüküm altına alınmıştır.

            Öte yandan, aynı Kanunun (12/1) maddesi, "Özel tüketim vergisi, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınır." hükmüne amirdir.

            Bu kapsamda, Kanuna ekli (IV) sayılı listede, "85.16 Elektrikli anında veya depolu su ısıtıcılar ve daldırma tipi ısıtıcılar, herhangi bir mahallin veya toprak ve benzeri yerlerin ısıtılmasına mahsus elektrikli cihazlar, berber işleri için elektrotermik cihazlar (örneğin saç kurutucular, saç kıvırma cihazları, saç kıvırma maşalarını ısıtma cihazları) ve el kurutma makinaları, elektrikli ütüler, ev işlerinde kullanılan diğer elektrotermik cihazlar, elektrikli ısıtıcı rezistanslar (85.45 pozisyonundakiler ile 8516.40 Elektrikli ütüler hariç)" sırası da yer almakta olup, Türk Gümrük Tarife Cetveline göre bu tarife pozisyonunun alt açılımlarına ilişkin gümrük tarife istatistik pozisyon numaraları arasında "8516.60.90.00.11 Tost Makinaları" da yer almaktadır.

            Buna göre, tost makinesinin ithali, imalatçıları tarafından teslimi ve ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı, mezkûr Kanuna ekli (IV) sayılı listenin "85.16" tarife pozisyonu sırası kapsamında %6,7 oranında ÖTV'ye tabidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.