Untitled 2

25/05/2015

Soğutucu cihazların imalatçılar tarafından tesliminde ÖTV uygulaması.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

50426076-135[7-2014/20-103]-79

25/05/2015

Konu

:

Soğutucu cihazların imalatçılar tarafından tesliminde ÖTV uygulaması.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; işletmenizin soğutucu cihaz imalatı işi ile iştigal etmekte olduğundan bahisle, ürettiğiniz soğutma cihazlarının (yatay peynir dolapları ve yatay şişe soğutucu grubu cihazları) tesliminin özel tüketim vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun (1/1-c) maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu; (12/1) maddesinde, özel tüketim vergisinin, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun (1/2) maddesinde de, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallar olduğu, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin Özel Tüketim Vergisi Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmeyeceği hüküm altına alınmış olup, özel tüketim vergisi kapsamına giren mallar, Kanuna ekli listelerde Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (G.T.İ.P.) numaraları itibariyle tespit edilmiştir.

            Dolayısıyla, bir malın ÖTV'nin konusuna girip girmediğinin ve tabi olacağı ÖTV oranının belirlenebilmesi için, öncelikle söz konusu malın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde hangi G.T.İ.P. numarasında sınıflandırıldığının bilinmesi gerekmekte olup, ülkemizde bir malın G.T.İ.P. numarasının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır. Bu bağlamda, yükümlülerin 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Tarife Bilgi Talebi şeklinde talepleri Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince karşılanmaktadır.

            Bu açıklamalar çerçevesinde, özelge talep formunuzda bahsi geçen yatay peynir dolapları ve yatay şişe soğutucu grubu soğutma cihazlarının Türk Gümrük Tarife Cetvelinde hangi G.T.İ.P. numarasında sınıflandırıldığının tespit ettirilmesini müteakiben, söz konusu bilgiyi Başkanlığımıza iletmeniz halinde, bahsi geçen malların özel tüketim vergisine tabi olup olmadığının tespit edilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bununla birlikte, söz konusu malların, Kanuna ekli (IV) sayılı listenin, 6111 sayılı Kanunla değiştirilmek suretiyle yayımlandığı tarih olan 25/2/2011 tarihi itibariyle bu listede yer alan G.T.İ.P. numaraları kapsamında sınıflandırılıyor olması halinde, imalatçısı olduğunuz bu malların teslimi genel hükümler çerçevesinde ÖTV'ye tabi olacak, aksi halde ÖTV'ye tabi olmayacaktır.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.