Untitled 2

14/09/2015

Mazbut vakfa ait taşınmazın restorasyonunda yapılan keşif artışı nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olup olmadığı hakkında.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 14/09/2015

Sayı : 97895701-155[1-2015/9]-80972                                                                         

Konu : Mazbut vakfa ait taşınmazın restorasyonunda yapılan keşif artışı nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olup olmadığı hakkında.

 

İlgi'de kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü (eski adıyla ... Valiliği İl Özel İdaresi Müdürlüğü) tarafından ... tarihinde ihalesi, ... tarihinde sözleşmesi yapılan ve ihalesi şirketiniz uhdesinde kalan ……. Vakfına ait ………. Medresesinin restorasyonu inşaatı işi ile ilgili 11/03/2014 tarihinde keşif artışı yapılarak onay alındığı belirtilerek, keşif artışı nedeniyle alınan onayın damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinde, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin damga vergisine tabi olacağı; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı verginin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda ise üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı, üçüncü fıkrasında ise, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Öte yandan, 5737 sayılı Vakıflar Kanununun ""Muafiyet ve İstisnalar" başlıklı 77 nci maddesinde; "Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar Devlet malı imtiyazından yararlanır, haczedilemez, rehnedilemezler. Tüm iş ve işlemleri, her türlü vergi, resim, harç ve katılım payından istisnadır." hükmü yer almaktadır.

5737 sayılı Vakıflar Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinde; mazbut vakfın, bu Kanun uyarınca Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıfları ifade ettiği belirtilmiştir.

Buna göre, 5737 sayılı Kanunun 77 nci maddesindeki muafiyet hükmü müshasıran Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazlara yönelik olarak düzenlenmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, …. Vakfına ait olduğu anlaşılan ….. Medresesinin restorasyonu inşaatı işine ilişkin olarak Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından yapılan keşif artışı nedeniyle düzenlenen kağıtların, taşınmazın sahibi olduğu belirtilen ….. Vakfının mazbut vakıf olması durumunda damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.