Untitled 2

29/02/2016

HARÇ MUAFİYETİ

T.C.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

47423198-140[59-2015/3]-4

29/02/2016

Konu

:

HARÇ MUAFİYETİ

 

         

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Kooperatifiniz adına … Merkez … Köyünde inşa edilen 1 adet depo + istinat duvarı için talep edilen yapı kullanma izni nedeniyle Kooperatifinizden 2462 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince yapı kullanma izin harcı ve 492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince cins tashih harcı alınıp alınmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

 

            BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU YÖNÜNDEN:

 

            2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun "İmar ile ilgili harçlar" başlıklı 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde, yapı kullanma izni verilmesi işleminin yapı kullanma izni harcına tabi olduğu hüküm altına alınmış olup, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yapı kullanma izni harcından muaf olacağına dair herhangi bir hükme yer verilmemiştir.

 

            Bu nedenle kooperatifinizin yapı kullanma izni harcından muaf tutulması mümkün bulunmamaktadır..

 

            HARÇLAR KANUNU YÖNÜNDEN:

 

            492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin I-13/a fıkrasında, arsa ve arazi üzerine inşa olunacak bina vesair tesislerin tescilinde her bir bağımsız bölüm vesair tesis için harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

            Aynı Kanunun "Özel Kanunlardaki Hükümler" başlıklı 123 üncü maddesinin ilk fıkrasında, "Özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmaz." hükmü bulunmaktadır.

 

            Diğer taraftan, 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun 19/B-b maddesinde bu Kanuna göre kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birliklerinin sermaye ve yedek akçeleri ile taşınmaz malları ve bunların gelirleri, kendi ihtiyaçları için satın aldıkları ve alacaklarının tahsili gayesiyle mülk edindikleri taşınmaz malları ve bunların 15 inci madde hükmüne göre sahiplerine geri verilmesi işleminin, bütün vergi, resim ve harçtan muaf olacağı hükme bağlanmıştır.

 

            Bu hükme göre, 1581 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan Kooperatifinizin tapuda yapılacak cins değişikliği işlemlerinden dolayı tapu harcından muaf tutulması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

                         

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.