Untitled 2

03/09/2015

Gemi ve liman harçları

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

46480499-140.07[95-2013/581]-73

03/09/2015

Konu

:

Gemi ve liman harçları

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile 2012/3106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden yürürlüğe giren 2012/51 seri nolu Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Tebliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından … … Kaymakamlığı … Çok Programlı Lisesi Müdürlüğüne devri uygun … isimli 10 A … ruhsat no'lu … … adına kayıtlı balıkçı gemisinin okulunuza devri işlemlerinde damga vergisi ve harçtan muaf olup olmadığınız hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

           

            492 sayılı Harçlar Kanununun mevzu başlıklı 95 inci maddesinde, gemi ve liman işlemlerinden, bu kanuna bağlı (7) sayılı tarifede yazılı olanların, gemi ve liman harçlarına tabi olduğu hükme bağlanmış, söz konusu tarifenin "I-Gemi sicil işlemleri" başlıklı 2 nci bendinde;

 

            "Gemi siciline kayıtlı gemilerin ivaz karşılığında temlikinde veya muvazaa yoluyla yapılan tescillerin düzeltilmesinde satış veya muvazaa belgelerinde yazılı bedel üzerinden (Binde 22,77)

 

            (Belge mevcut olmaması veya belgede bedeli yazılı bulunmaması veya rayiç bedelden küçük olması hallerinde emsal bedeli üzerinden harç alınır. Aile tesisleri, trampa, iktisabi zaman aşımı tescilleri de bu esasa tabidir." hükmüne yer verilmiştir.

 

            Bu itibarla, gemi siciline kayıtlı gemilerin bedelsiz devri işlemi 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamında bulunmadığından, … … adına kayıtlı … isimli 10 A … ruhsat kod numaralı balıkçı gemisinin Müdürlüğünüze bedelsiz olarak devredilmesi halinde, söz konusu devir işleminden bu Kanun kapsamında harç tahsil edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

            Söz konusu geminin bedel karşılığında devredilmesi durumunda ise; 492 sayılı Kanuna bağlı (7) sayılı tarifenin I/(2) bendine göre satış belgesinde yazılı bedel üzerinden, belge mevcut olmaması veya belgede bedelin yazılı bulunmaması veya rayiç bedelden küçük olması hallerinde emsal bedel üzerinden harç alınması gerekmektedir.

 

            Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun konusunu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar oluşturduğundan, somut olaya ilişkin kağıt örneklerinin gönderilmesi durumunda damga vergisi yönünden görüş verilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.