Untitled 2

28/08/2015

Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve Araç nakli için Özel İzin Belgesi Harcı

T.C.

KIRKLARELİ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

19174029-010-11

28/08/2015

Konu

:

Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve Araç nakli için Özel İzin Belgesi Harcı

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, İdarenize ait çekicilerle nakil edilen iş makineleri için Karayolları Trafik Kanununun 33 üncü maddesi gereğince özel yük taşıma izin belgesi alma zorunluluğunuzun bulunduğu belirtilerek, söz konusu izin belgesi nedeniyle 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 8 inci maddesine göre kurumunuzun harçtan muaf olup olmadığı hakkında görüş istenildiği anlaşılmıştır.

 

            492 sayılı Harçlar Kanununun 118 inci maddesinde, trafik işlemlerinden bu kanuna bağlı (9) sayılı tarifede yazılı olanların, trafik harçlarına tabi olduğu(9) sayılı tarifenin "VI- Ruhsat (İzin) harçları" başlıklı bölümünün (d) bendinde de Karayolları Trafik Kanununun 33 üncü maddesine istinaden verilecek izin belgelerinden maktu harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

            Aynı Kanunun 123 üncü maddesinde ise "Özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı" hüküm altına alınmıştır.

 

            Öte yandan, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 8 inci maddesinde "İl özel idaresinin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmaz malları ile bunların inşa ve kullanımları katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim harç katkı ve katılma paylarından muaftır." hükmü yer almaktadır.

 

            Söz konusu muafiyet hükümleri, İdarenizin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık gelir getirmeyen taşınmaz mallar ile bunların inşa ve kullanımları için geçerli olup, bu kapsamda yer almayan İdarenize ait çekicilerle nakil edilen iş makineleri için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri gereğince alınacak izin belgeleri ile ilgili olarak ise 492 sayılı Kanuna bağlı (9) sayılı tarifede belirtilen harç tutarının ödenmesi gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini arz ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.