Untitled 2

15/07/2015

DİİB kapsamında geçici trafik belgeleri harcı

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

SAKARYA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

ÇOK İVEDİ

Sayı

:

41931384-140[Ek.1-2015-6]-45

15/07/2015

Konu

:

DİİB kapsamında geçici trafik belgeleri harcı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formununun incelenmesinden, üretimini gerçekleştirdiğiniz treyler araçlarını yurt dışına ihraç ettiğiniz, bu ihracat sırasında araçlara gümrük çıkış kapısına kadar D geçici plaka taktığınız, D tipi geçici plakayı her araç sevkiyatı için ayrı ayrı çıkarttığınız, bu plakalar için 205,30-TL harç ödediğiniz belirtilerek, ihraç ettiğiniz treyler araçlarına ait D tipi geçici plaka için ödediğiniz trafik harcının "Dahilde İşleme İzin Belgesi" kapsamında harçtan istisna olup olmadığı hususunda görüş sorulduğu anlaşılmaktadır.

 

            492 sayılı Harçlar Kanununun 118 inci maddesinde "Trafik işlemlerinden bu kanuna bağlı (9) sayılı tarifede yazılı olanları,trafk harçlarına tabidir." hükmü yer almakta olup, Kanuna bağlı (9) sayılı tarifenin "Geçici trafik belgeleri harçları" başlıklı yedinci bölümü aşağıdaki gibidir (2015 yılı için);

            a) Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmelik hükümlerine göre verilecek geçici trafik belgelerinden;

                        aa) A sınıfı trafik belgelerinden 2.070,70 TL

                        bb) Diğerlerinden 205,30 TL

             b) Karayolu uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgesinden 235,00 TL "

 

            2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 25 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Tescilsiz olup, karayolunda geçici olarak kullanılacak araçlara mali mesuliyet sigortası yaptırılmış olmak şartı ile ilgili tescil bürosundan geçici trafik belgesi ile geçici tescil plakası alınması zorunludur." hükmü yer almaktadır.

 

            Karayolları Trafik Yönetmeliğinin "D Geçici Trafik Belgesi" başlıklı 49 uncu maddesinde, "D Geçici Trafik Belgesi, yurt dışından satın alınan veya yurtdışına satılan araçların karayollarında sürülerek götürülmesi veya getirilmesi için trafik tescil kuruluşlarınca verilen belgedir." denilmektedir.

 

            Buna göre, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 49 uncu maddesine göre geçici trafik belgesi düzenlenmesi halinde 2015 yılı için 205,30 TL harç tahsil edilmesi gerekmektedir.

           

            492 sayılı Harçlar Kanununun Ek 1 inci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerin harçtan müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

 

            Söz konusu kanun hükmünün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin "3. DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYETLE İLGİLİ İSTİSNANIN KAPSAMI" başlıklı bölümünde, "Döviz kazandırıcı faaliyet tanımı, ihracat ile bu Tebliğde sayılan diğer döviz kazandırıcı faaliyetleri kapsar." hükmüne yer verilerek "3.1. İHRACAT İŞLEMLERİ" başlıklı bölümünde;

 

           "3.1.3 İhracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar,

 

             3.1.8. Dahilde İşleme İzin Belgesi" kapsamında yapılan ithalat veya yurt içi alımlar,

 

          ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlara (gümrük idarelerine verilen beyannameler dahil) ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, işlem yapan kuruluşlarca re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir." hükmüne yer verilmiştir.

 

            Söz konusu Tebliğin, "4. UYGULAMAYA İLİŞKİN ESASLAR" başlıklı bölümünde; "4.1. (3.2)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler ile (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için uygulanacak damga vergisi ve harç istisnası; ilgili kuruluşlarca, bu konuda düzenlenmiş bulunan "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi" veya "Dahilde İşleme İzin Belgesi"nin ibrazı üzerine, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen uygulanacaktır.

            Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

       Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

           Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi almak amacıyla proje formu ekinde verilecek taahhütnamelere belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir."

            açıklamaları yer almaktadır.

 

            Bu itibarla, "Dahilde İşleme İzin Belgesi" kapsamında üretimini gerçekleştirdiğiniz treyler araçların dahilde işleme izin belgesi ve ihracat bağlantıları kapsamında ihraç edileceğinin tevsiki kaydıyla, ihraç edilecek araçlara gümrük çıkış kapısına kadar takılan D geçici plakalara ilişkin geçici trafik belgelerine harç istisnası uygulanması mümkün bulunmaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.