Untitled 2

22/06/2015

Belediye Başkanlarının Silah Taşıma Ruhsat Harcı Muafiyeti

T.C.

NİĞDE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

43626428-001.05-12

22/06/2015

Konu

:

Belediye Başkanlarının Silah Taşıma Ruhsat Harcı Muafiyeti

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, ... Belediye Başkanı olarak görev yaptığınız ve  6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında silah taşıma ruhsat harcından muaf olup olmadığınız hakkında bilgi talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            492 sayılı Harçlar Kanununun 108 inci maddesinde, "İmtiyazname, ruhsatname ve diplomalardan bu kanuna bağlı (8) sayılı tarifede yazılı olanları harca tabidir." hükmü yer almış; Kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin "VI- Meslek erbabına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnamelerden alınacak harçlar" başlıklı bölümünün 16 ncı fıkrasında ise silah taşıma ve bulundurma vesikalarından aranılacak harç tutarları belirlenmiştir.

            Aynı Kanunun 123 üncü maddesinin ilk fıkrasında, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişiler ile ilgili işlemlerden harç alınmayacağı; 125 inci maddesinde de bu kanunun ilgili kısımlarında mükellefiyet hakkında konulmuş hükümlerin aksine, özel kanunlarda hüküm bulunduğu takdirde özel kanun hükmünün uygulanacağı belirtilmiştir.

            Öte yandan, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin (3) numaralı bendinde, Bakanlar Kurulu Kararı ile silah taşıyabileceklerine karar verilen Devlet, belediye, özel idare ve kamu iktisadi teşebbüsleri memur ve mensuplarının ateşli silahları taşıyabilecekleri veya mesken ya da iş yerlerinde bulundurabilecekleri belirtilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasında ise 1,2,3 ve 4 numaralı bentlerde sayılan kişilere ait silahların taşınmasına veya bulundurulmasına yetki veren kayıt ve belgelerin harca tabi olmadığı hüküm altına alınmıştır.

              6136 sayılı Kanuna ilişkin yayımlanan Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (9) numaralı alt bendinde, belediye başkanları ve il genel meclisi üyeleri silah taşımasına izin verilen kamu görevlileri arasında sayılmış, aynı maddenin son fıkrasında da, (e) bendinin (9) numaralı alt bendinde belirtilen görevliler için, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun hükümlerine göre seçimle bu görevlere gelmiş olma şartı aranacağı hüküm altına alınmıştır.      

            Bu nedenle, 2972 sayılı Kanun hükümlerine göre seçimle belediye başkanı görevine gelmiş olmanız durumunda, 6136 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca silah taşıma ruhsatı harcından muaf tutulmanız gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.