Untitled 2

28/05/2015

6292 sayılı Kanun kapsamında kooperatife devri yapılan 2/B arazisinin, kooperatifin sahip olduğu başka bir arazi ile tapuda tevhidi işleminin harca tabi olup olmadığı hk.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

45404237-140[ 14-39]-115

28/05/2015

Konu

:

6292 sayılı Kanun kapsamında kooperatife devri yapılan 2/B arazisinin, kooperatifin sahip olduğu başka bir arazi ile tapuda tevhidi işleminin harca tabi olup olmadığı hk.

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi ... Ada 1 Parselde bulunan ... m²'lik taşınmazın tamamı Kooperatiniz adına kayıtlı iken, ... m²'lik kısmının (... Ada ... Parsel), .. 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin ... tarih ve Esas No:1995/..., Karar No:1996/... sayılı kararı ile 6831 sayılı Orman Kanununun 2/B maddesi uyarınca davacı Maliye Hazinesi adına tapuya tesciline karar verildiği, bu defa 26/04/2012 tarih ve 28275 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun gereğince söz konusu taşınmazın, eski maliki ve fiilen kullanan durumunda olmanız nedeniyle Kooperatifinize bedelsiz olarak devredildiği, 6831 sayılı Kanun kapsamında iki ayrı parselde (... Ada ... parsel) tescili yapılan ve tapuda ... Ada ... Parsel (... Ada ... Parsel) ile ... Ada ... Parselde (... Ada ... Parsel) Kooperatifiniz adına kayıtlı taşınmazın tapuda tevhit işlemi yapılacağından bahisle, söz konusu taşınmazların tek parselde (... m²) birleştirilmesi işleminin, 6292 sayılı Kanun kapsamında harçtan müstesna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu; (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri" başlıklı bölümünün 6/a bendinde ise ifraz, taksim veya birleştirme işlemlerinden kayıtlı değerler üzerinden nispi harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, 6292 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 6 ıncı fıkrasında; "Bu Kanun hükümlerinin uygulanmasında yapılacak satış, tescil, devir, kayıt, terkin, düzeltme, ifraz, tevhit, cins değişikliği ve ipotek işlemleri ile bunlara bağlı ve tamamlayıcı nitelikteki işlemler veraset ve intikal vergisinden, 492 sayılı Kanun ile 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında alınan harçlardan, bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kağıtlar damga vergisinden ve genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince alınan ücretlerden muaftır." hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, 6831 sayılı Kanun kapsamında iki ayrı parselde (... Ada ... parsel) Kooperatifiniz adına tescili yapılmış olan gayrimenkullerden biri olan olan ve mahkeme kararına istinaden Maliye Hazinesi adına tescil edildikten sonra 6292 sayılı Kanun kapsamında tekrar Kooperatifinize devredilen, tapuda ... Ada ... Parselde (... Ada ... Parsel) tescilli taşınmaz ile ... Ada ... Parselde (... Ada ... Parsel) Kooperatifiniz adına kayıtlı taşınmazın tevhidi işleminin, 6292 sayılı Kanun kapsamında yapılacak bir işlem olarak değerlendirilmesi ve  bu kapsamda harçtan istisna tutulması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.