Untitled 2

27/05/2015

Öğrenim amaçlı yurt dışına çıkış yapan kişinin beraberinde götürdüğü ilköğretim öğrencisi çocuğunun da pasaport harcından muaf olup olmadığı

T.C.

AMASYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

65771276-140[85-2014/4]-13

27/05/2015

Konu

:

Öğrenim amaçlı yurt dışına çıkış yapan kişinin beraberinde götürdüğü ilköğretim öğrencisi çocuğunun da pasaport harcından muaf olup olmadığı

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... Üniversitesi Mimarlık Fakültesine dikey geçişle öğrenci olduğunuz, ilkokul birinci sınıfta okuyan oğlunuzu da beraberinizde yurt dışına çıkaracağınızı belirtilerek, öğrenci olması nedeniyle oğlunuz için de harçsız pasaport düzenlenip düzenlenemeyeceğine ilişkin görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            492 sayılı Harçlar Kanununun 83 üncü maddesinde, pasaport, ikamet tezkeresi, vize ve Dışişleri Bakanlığı tasdik işlemlerinden bu Kanuna bağlı (6) sayılı tarifede yazılı olanların harca tabi olduğu; "Harçtan Müstesna İşlemler" başlıklı 85 inci maddesinin (b) bendinde, yabancı memleketlere münhasıran öğrenim için gideceklere gerek Türkiyeden çıkarken ve gerekse yabancı memleketlerde öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar verilecek pasaportların; (d) bendinde de seyahatleri Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir fayda sağlayacak mahiyette bulunduğu sabit olanlarla, Milli Eğitim Bakanlığının izni ile ilmi incelemelerde bulunmak veya yabancı memleketlerde yapılacak, spor temas ve müsabakalarına katılmak üzere toplu halde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportların harçtan istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

           Buna göre, ... Üniversitesi Mimarlık Fakültesine dikey geçişle öğrenci olmanız nedeniyle beraberinizde yurt dışına çıkaracağınız ilkokul birinci sınıfta okuyan oğlunuza verilecek pasaportun, 492 sayılı Harçlar Kanununun 85 inci maddesi kapsamında harçsız düzenlenmesi mümkün değildir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.