Untitled 2

21/04/2015

Harç Muafiyeti

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

93767041-140[108-2014/18]-40

21/04/2015

Konu

:

Harç Muafiyeti

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, okulunuzun giderlerinin ... Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından karşılandığı, okulunuzun herhangi bir kazanç gayesi gütmeksizin tüm öğrencilerine burslu olarak eğitim verdiği ve okulunuz bünyesinde yeni açılacak Özel ... Lisesi'nin de herhangi bir kazanç gayesi gütmeksizin eğitim vereceği belirtilerek, okulunuz ve Özel ... Fen ve Teknoloji Lisesi için düzenlenecek özel okul işletme ruhsatnamelerinden harç aranılıp aranılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            492 sayılı Harçlar Kanununun 108 inci maddesinde, imtiyazname, ruhsatname ve diplomalardan bu kanuna bağlı (8) sayılı tarifede yazılı olanların harca tabi olduğu; 109 uncu maddesinde, imtiyazname, ruhsatname ve diploma harçlarını kendilerine bu belgeler verilen kişilerin ödemekle mükellef olduğu; 110 uncu maddesinde ise imtiyazname, ruhsatname ve diploma harçlarının, (8) sayılı tarifede yazılı belgelerden, belgenin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınacağı hüküm altına alınmıştır.

            Kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin "VI- Meslek erbabına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnamelerden alınacak harçlar" başlıklı bölümünün 18 inci fıkrasında, özel okul ve özel dersane işletme ruhsatnameleri yıllık olarak harca tabi tutulmuş olup, aynı fıkranın sonunda, kazanç temini gayesi bulunmayan ve genel eğitime yararlı olduğu Milli Eğitim Bakanlığınca tasdik olunan özel okullardan bu harcın tahsil olunmayacağı hükme bağlanmıştır.

          Özelge talep formunuz eki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün .../.../2014 tarih ve ... sayılı yazısında, okulunuzun kazanç temini gayesi olmayıp, genel eğitime yararlı faaliyet gösterdiği belirtilmiştir.

             Buna göre, okulunuzun ve okulunuz bünyesinde yeni açılacak Özel ... Fen ve Teknoloji Lisesi'nin kazanç temini gayesi olmadığının ve genel eğitime yararlı olduğunun Milli Eğitim Bakanlığınca tasdik olunması halinde, okulunuz ve Özel ... Fen ve Teknoloji Lisesi için düzenlenecek özel okul işletme ruhsatnamelerinden harç aranılmaması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.