Untitled 2

05/03/2015

Harçlar Kanunu Uygulamaları

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

AYDIN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

79690095-140-5

05/03/2015

Konu

:

Harçlar Kanunu Uygulamaları

 

 

            İlgide kayıtlı yazınız ile özelge talep formunuzun incelenmesinden, İlçeniz Ticaret Odası Başkanlığının .../.../2012 tarih ve ... No'lu Oda Meclis Kararı örneğinin (suretinin) tasdiki talebinde bulunulduğu belirtilerek; söz konusu kararda, ihale yoluyla satın alınan bir taşınmazın satışı ile ilgili olarak yönetim kuruluna yetki verilmesine dair hükümlerin de yer alması nedeniyle kararın ihale kararı olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği, ihale kararı olarak değerlendirilmesi halinde damga vergisi ve harcın hangi değer üzerinden tahsil edileceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; bu Kanundaki kağıt teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödediği hüküm altına alınmıştır.

            Anılan Kanuna ekli (1) sayılı Tablonun "Kararlar ve Mazbatalar" başlıklı bölümünün ikinci fıkrasında; İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının binde 5,69 oranında damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir." hükmüne, 41 inci maddesinde de, "Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır." hükmüne yer verilmiştir.

            Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin "II-Maktu harçlar" başlıklı bölümünün 5 inci maddesinin (a) bendinde, ilgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından maktu tutarda harç alınacağı belirtilmiştir.

            Özelge talep formunuz ekinde yer alan ve noterliğinizce tasdik edilecek Ticaret Odası Başkanlığının .../.../2012 tarihli ve ... No'lu Oda Meclisi Kararında, her ne kadar ihaleden söz ediliyor ise de, bu metnin bir ihale kararı olarak değerlendirilmemesi; anılan Oda Meclisi Kararının Oda Yönetim Kuruluna yetki vermeye yönelik alınan bir karar olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

          Buna göre, ... Ticaret Odasının .../.../2012 tarihli ve ... No'lu Oda Meclisi Kararının, konusuna girmemesi nedeniyle damga vergisine tabi tutulmaması, Noterliğinizce yapılacak işlemin, karar suretinin tasdiki şeklinde yapılması halinde, bu işlem için 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II-5/(a) maddesi gereğince maktu tutarda harç aranılması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.