Untitled 2

27/02/2015

ELEKTRİK ÜRETİMİ LİSANS HARCI

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAHRAMANMARAŞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

47285862-140[113-2014/07]-6

27/02/2015

Konu

:

ELEKTRİK ÜRETİMİ LİSANS HARCI

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... İli sınırları içinde faaliyet gösteren ... HES Enerji Üretim Tesisi faaliyeti nedeniyle DSİ Genel Müdürlüğü ile şirketiniz arasında su kullanım hakkı ve işletme esaslarına ilişkin anlaşma yaptığınız ve bu anlaşmaya istinaden su kullanım bedeli ödediğiniz belirtilerek, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin "XV-Elektrik üretimi lisans harçları" başlıklı bölümü gereğince tahsil edilen elektrik üretimi lisans harcını ödeyip ödemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

            18/04/2013 tarih ve 28622 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6456 sayılı Kanunun 17 nci maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin sonuna 1/1/2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere "XV-Elektrik üretimi lisans harçları" bölümü eklenmiştir. Söz konusu düzenleme aşağıdaki gibidir.

            "XV- Elektrik üretimi lisans harçları:

            Hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim lisansı (Her yıl için):

            Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında, özelleştirme bedeli, lisans ihale bedeli ve su kullanım bedeli ödemeksizin hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim faaliyetinde bulunanların (Kamu Kuruluşları hariç) bu faaliyetlerden elde ettikleri bir önceki yıl gayrisafı iş hasılatı üzerinden Binde 15

            Üreticilerin kendi İhtiyaçları için kullandıkları elektriğin bedeli gayrisafı iş hasılatına dâhil edilmez."

            Bu düzenleme ile bağlantılı olarak, 6456 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununun 113 üncü maddesinin sonuna 1/1/2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

            "Elektrik üretimi lisans harçları her yıl kurumlar vergisi beyannamesi verme süresi içerisinde verilen bildirim üzerine, elektrik üretim faaliyetlerinden elde edilen gayrisafi iş hasılatı esas alınarak tahakkuk ettirilir, tahakkuk ettirilen harçlar ayrıca mükellefe tebliğ edilmez ve mayıs ayı içerisinde ödenir. Genel bütçe geliri olarak kaydedilen elektrik üretimi lisans harçlarından hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim lisans harçlarının %90'ı, haziran ayının sonuna kadar, hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretimi yapan tesisin bulunduğu yerin il özel idaresine, il özel idaresi bulunmayan yerlerde büyükşehir belediyesine aktarılır. Hesaplanarak aktarılan bu tutarlar, 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanuna göre belediyelere ve il özel İdarelerine ayrılacak payların hesabında matraha dâhil edilmez."

            Konu ile ilgili olarak yayımlanan 04/04/2014 tarihli ve HK-13/2014-1 sayılı Harçlar Kanunu Sirkülerinde, elektrik üretimi lisans harçlarına ilişkin hükmün uygulaması ile ilgili usul ve esaslara yönelik açıklamalar yapılmıştır.

            Buna göre, Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında, özelleştirme bedeli, lisans ihale bedeli ve su kullanım bedeli ödemeksizin hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim faaliyetinde bulunanlardan (Kamu Kuruluşları hariç) bu faaliyetlerden elde ettikleri bir önceki yıl gayrisafi iş hasılatı üzerinden 01/01/2014 tarihi itibariyle her yıl elektrik üretim lisans harcı alınması gerekmektedir.

            Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından alınan 24/06/2014 tarihli ve 8933 sayılı yazıda, su kullanım hakkı sözleşmeleri kapsamında "Hidroelektrik Kaynak Katkı Payı" olarak ödenen bedelin, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin "XV-Elektrik üretimi lisans harçları" bölümünde yer alan ‘su kullanım bedeli' olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

            Özelge talep formunuz eklerinden, DSİ Genel Müdürlüğü ile şirketiniz arasında imzalanan Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşma gereğince DSİ Genel Müdürlüğü hesabına Hidroelektrik Kaynak Katkı Payı olarak bir bedelin ödendiği anlaşılmıştır.

            Bu itibarla, şirketiniz tarafından Su Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında ödendiği anlaşılan hidroelektrik kaynak katkı payı bedelinin su kullanım bedeli olarak değerlendirilmesi gerektiğinden, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin "XV-Elektrik üretimi lisans harçları" bölümüne göre tahsil edilen elektrik üretim lisans harcını ödeme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.