Untitled 2

24/02/2015

Anonim şirkete ayni sermaye olarak konulacak taşınmazların ve yapılacak tevhit işleminin tapu harcı istisnası

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

90792880-140.10.01[2014/304]-202

24/02/2015

Konu

:

Anonim şirkete ayni sermaye olarak konulacak taşınmazların ve yapılacak tevhit işleminin tapu harcı istisnası

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden,  şirketiniz ortağına ait ... İlçesi ... ... mevkiinde bulunan ... ada ... parselde kayıtlı taşınmazın şirketinize ayni sermaye olarak konulacağından bahisle, tapuda yapılacak devir ve devir işleminden sonra şirketiniz adına kayıtlı ... ada ... parsel, ... ada ... parselde bulunan taşınmazlar ile yapılacak tevhid işlemlerinin 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi uyarınca tapu harcından istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların tapu ve kadastro harçlarına tabi olacağı; söz konusu tarifenin "I-Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 6/a fıkrasında ifraz ve taksim veya birleşme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında, 20/a fıkrasında ise, gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında, gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (cebri icra ve şüyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında harç alınacağı hüküm altına alınmıştır.

            Aynı Kanunun 123 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında da, "Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödenmelerine ilişkin işlemler (yargı harçları hariç) bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır."  hükmüne yer verilmiştir.

            Yukarıdaki hükümlere göre, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişikliklerine ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmaması gerekir.

            Bu itibarla, ortağınıza ait taşınmazın şirketinize sermaye artışı karşılığı ayni sermaye olarak konulması halinde, tapuda yapılacak devir işlemlerinin tapu harcından müstesna tutulması mümkün bulunmakla birlikte, söz konusu taşınmazın diğer taşınmazlarla tevhit işlemlerinin Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından aynı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I/6-a fıkrası uyarınca tapu harcı ödenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.