Untitled 2

19/02/2016

Mahkeme kararı ile ipotek terkininde veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kesilmesi hakkında.

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

SAMSUN VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

13649056-160[17-2015/ÖZE-12]-26

19/02/2016

Konu

:

Mahkeme kararı ile ipotek terkininde veraset ve   intikal vergisi ilişiğinin kesilmesi hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Canik İlçesi Teknepınar Mahallesi 28 ada 16 parselde … oğlu … … adına kayıtlı taşınmazda … oğlu … …, … oğlu … …, … oğlu … …lehine tescil edilmiş olan 08/11/1993 tarih ve 4049 yevmiye numaralı ipoteklerin Samsun 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 26/09/2014 tarihli 2013/397 Esas, 2014/366 Karar numaralı kararı uyarınca hükmen terkin edilmesinin talep edildiği, lehine ipotek tesis edilen kişilerin vefat ettiği belirtilerek, mahkeme kararının uygulanması ile ipotekler terkin edildikten sonra taşınmaz maliki … oğlu … … tarafından taşınmaz üzerinde ayni veya şahsi hak tesisi talep edilmesi halinde, ipotek alacaklarından dolayı veraset ve intikal vergisi ilişiğinin aranıp aranmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

 

            7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 17 nci maddesinde, "Amme idare ve müesseseleri, bankalar, bankerler, kasa kiralayanlar, sigorta şirketleri sair şirket ve müesseseler, mahkemeler ve icra daireleri istihkak sahiplerine bu verginin mevzuuna giren herhangi bir muamele dolayısıyla para ve senet verebilmek için evvelemirde verginin ödenmiş olduğuna dair vergi dairesinden verilmiş bir tasdikname talebederler.

 

            Tasdikname ibraz etmeyen hak sahiplerinin istihkaklarından, veraset yoluyla intikallerde yüzde beş, ivazsız intikallerde yüzde onbeş oranında vergi karşılığı olarak tevkifat yaptıktan sonra, bakiyesini verebilirler. Tevkifatı yapanlar, tevkif ettikleri parayı en geç bir hafta içinde bulundukları yerin mal sandığına yatırmaya ve keyfiyeti bağlı bulundukları vergi dairesine yazı ile bildirmeye mecburdurlar.

 

            Tevkifat yapmadan para ve senet verenlerle tevkif ettikleri parayı yukarıda belirtilen süre içinde mal sandığına yatırmayanlardan (Hakimler hariç), tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paralar Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre gecikme zammı tatbik edilerek tahsil edilir.

 

            Tevkifatı yapan ilgili kuruluşların, bu görevleri süresinde yerine getirmeyen sorumlularından, tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paraların % 10'u oranında ayrıca ceza tahsil olunur." denilmektedir.

 

            Bu açıklamalar çerçevesinde, yukarıdaki maddede sayılan müesseselerde istihkakı bulunanlara, bu madde uyarınca vergi tevkifatı yapılmamasını sağlamaya yönelik yazı (tasdikname) verilebilmesi için, mükellefler tarafından veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmiş olması ve tasdikname istenilen para ve senetlerin bu beyannamede gösterilmiş bulunması, tahakkuk eden vergiden para ve senede isabet eden vergi tutarı ile vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesi gerekmektedir. Ancak, ilişiksiz belgesinin ibraz edilmemesi durumunda ödenecek vergiye mahsuben % 5 oranında tevkifat yapıldıktan sonra kalan miktarın mirasçılara ödenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Samsun İli Canik İlçesi Teknepınar Mah. 28 ada 16 parselde kayıtlı taşınmazın … … adına kayıtlı olduğu, taşınmazın kaydında 08/11/1993 tarih ve 4049 yevmiye no ile … …, … …, … …. ve … … lehine 292.500,00 TL bedelli ipotek olduğu, Samsun 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 26/09/2014 tarihli 2013/397 Esas, 2014/366 Karar numaralı kararı ile iş bu ipoteğin kaldırılmasına hükmedildiği, davalılar lehine tesis edilen ve veraset ilamları doğrultusunda ayrı ayrı hisse dağılımı yapılan ipotek bedeli karşılığı toplam 3.113,99 TL'nin davacı tarafından mahkeme veznesine depo edildiği ve yargılama safhasında depo ettirilen bedelin karar kesinleştiğinde bilirkişi raporunda gösterildiği şekilde ilgililere hisseleri oranında ödenmesine karar verildiği anlaşılmıştır.

 

            Bu itibarla, … …' nın sahibi olduğu gayrimenkul üzerine tesis edilen ipotek alacağı nedeniyle gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması için dava açıldığı ve mahkemece de ipoteğin kaldırılmasına, ipotek alacağına karşılık mahkemece depo ettirilen tutarın ilgililere hisseleri oranında ödenmesine karar verildiği anlaşıldığından, ipotek alacakları ilgili olarak ilişik kesme belgesinin aranılması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.