Untitled 2

28/08/2015

Sağlık kurulu raporu bulunan engelli için MTV muafiyeti.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı : 50426076-170[1-2015/20-78]-132                                                                                                                                                                                                      28/08/2015

Konu : Sağlık kurulu raporu bulunan engelli

için MTV muafiyeti.

 

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden;

 

- ... Hastanesi tarafından adınıza düzenlenen 27/4/2012 tarih ve ... sayılı sağlık kurulu raporunda, % 58 oranında engelli olduğunuzun ve raporun geçerlilik süresinin 1 yıl olduğunun belirtildiği,

 

- Ayrıca, ... Hastanesi tarafından düzenlenen 30/4/2013 tarih ve ... sayılı sağlık kurulu raporunda, % 74 oranında engelli olduğunuzun ve raporun geçerlilik süresinin 2 yıl olduğunun belirtildiği,

 

- Söz konusu raporlarda "özel tertibatlı, otomatik vitesli taşıt kullanabilir" ibaresi yer aldığından, anılan raporlara istinaden adınıza kayıt ve tescilli olan ... plaka numaralı taşıtın motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulduğu,

 

- Ancak, anılan Hastane tarafından düzenlenen 26/3/2015 tarih ve ... sayılı sağlık kurulu raporunda "B sınıfı sürücü belgesi alır, normal araç kullanır" ibaresi yer aldığından, 30/4/2015 tarihinden sonra motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulamasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu, anlaşılmaktadır.

 

Bilindiği üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde "Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir." hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, engellilik dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.

 

Öyle ki, malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmasındaki amaç, malul ve engelli olanların sosyal hayata katılımlarını arttırmak günlük yaşantılarını kolaylaştırmak olup, sadece malul ve engellilerin kendilerinin ulaşım ihtiyaçlarını karşılamada kullanılacak taşıtlar için söz konusu istisna hükmü uygulanmaktadır.

 

Ayrıca, 40 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanan malûl ve engellilerden süreli sağlık kurulu raporu ibraz edenlerin söz konusu istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanabilecekleri, bunun yanı sıra, söz konusu istisna uygulamasının devam edilebilmesi için, malûl ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporu ibraz etmeleri gerektiği açıklamaları yer almaktadır.

 

Diğer taraftan, Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde özürlü sağlık kurulu raporunun, özürlü sağlık kurulunca hazırlanan, kişilerin özür ve sağlık durumu ile kullanım amacını belirten belge olduğu; Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde ise kişinin ya da kişiyi sevk eden kurumun talebi halinde, kişinin sağlığına etkisi dikkate alınarak çalıştırılamayacağı işlerin niteliği ile raporun kullanım amacı bölümüne bireyin yararlanmak istediği hak ve hizmetlereilişkin taleplerinin belirtileceği açıklanmaktadır.

 

Buna göre, ... Hastanesi tarafından düzenlenen 26/3/2015 tarih ve ... sayılı sağlık kurulu raporunda "B sınıfı sürücü belgesi alır, normal araç kullanır" ibaresi yer aldığından, 30/4/2013 tarihli sağlık kurulu raporunun son geçerlilik tarihi olan 30/4/2015 tarihini takip eden 2015/2 döneminden itibaren adınıza motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarhedilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.