Untitled 2

17/03/2015

Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına Ait Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

46480499-170[2014/699]-24

17/03/2015

Konu

:

Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına Ait Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden; Başkanlığınız adına kayıt ve tescilli ... plaka numaralı taşıtın, 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunun 35 inci maddesi uyarınca motorlu taşıtlar vergisine tabi olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 ve 4 üncü maddelerinde;

            "Madde 3-Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir."

            "Madde 4-Aşağıda yazılı motorlu taşıtlar vergiden müstesnadır.

            a) Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birlikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar (bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç)

            (...)

            Motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili muaflık ve istisna hükümleri, bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir. Bu Kanunda yer almayan istisna ve muaflıklar hükümsüzdür." hükümleri yer almaktadır.

            Bu itibarla, motorlu taşıtlar vergisi mükellefleri trafik sicili ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler olup; genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birlikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması, parantez içi hükmü gereğince de bu dairelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği bulunan işletmeler ile özel kanunlarında malları devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtlarının vergiye tabi tutulması gerekmektedir.

            4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde, bu Kanunda yazılı işlerden, ikinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı, şehir ve kasaba haricinde olup, belediye hududu içinde veya dışında bulunsun, zirai mahsulat istihsal edilmekte olan sahalara ait olanlarının koruma meclisi tarafından ifa olunacağı, anılan Kanunun 35 inci maddesinde ise, bu kanun hükümlerine tevfikan yapılacak müracaat ve her türlü tetkik ve muamelelerden hiç bir resim ve harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, 4081 sayılı Kanunda Başkanlığınızın sahip olduğu taşınır malların vergiden istisna olduğuna ilişkin herhangi bir hüküm yer almadığından, Başkanlığınız adına kayıt ve tescilli taşıtların motorlu taşıtlar vergisine tabi olması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.