Untitled 2

27/01/2015

Yurt dışı mukimi firmaya sadece yurt dışında kullanılmak üzere faturalı hat satışı hizmetinin KDV ve ÖİV karşısındaki durumu.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

64597866-130[11/a-2015]-11

27/01/2015

Konu

:

Yurt dışı mukimi firmaya sadece yurt dışında kullanılmak üzere faturalı hat satışı hizmetinin KDV ve ÖİV karşısındaki durumu.

 

 

            İlgi (a) da kayıtlı özelge talep formunda;

             -Firmanızın Birleşik Arap Emirlikleri mukimi olan ......... adlı şirkete faturalı hat satışı yapacağı, anılan şirket adına tahsis edilecek bu hatlara sadece Suudi Arabistan'da kullanılmak üzere firmanın talebi üzerine arama ve aranma paketleri yükleneceği,

             -......... şirketinin, paket yüklü hatları, hac ve umre seyahati için Suudi Arabistan'da bulunmakta olan Türk vatandaşlarına vereceği ve anılan firmadan bedelini ödeyerek paket satın alan hacı adaylarının paket yüklenmiş hatları Suudi Arabistan'da bulunulan süre içinde arama yapabilmek ve aranabilmek için kullanabileceği,

             -Hacı adaylarının Suudi Arabistan'ı terk edip, Türkiye'ye döndüklerinde ise hatta yüklü paket bitirilse de bitirilmese de simkartın kullanılmaz duruma geleceğini, söz konusu proje kapsamında ......... adlı şirkete satılacak hatlarda, bunların Türkiye'de kullanılmasına imkan vermeyecek münhasıran bu hatlarda kullanılmak üzere özel sim kartlar üretileceği,

             -Söz konusu hatların daha sonra yedek simkartlarla paket ücreti tahsil edilmek üzere, diğer hacı adaylarının kullanımına da birden fazla kez sunulabileceği,

             -Firmanız tarafından verilen hizmet bedelleri için ......... adına aylık periyotlar halinde TL olarak fatura düzenleneceği ve fatura bedellerinin karşı tarafın Türkiye'de yer alan irtibat bürosu tarafından TL olarak ödeneceği,

             belirtilmiştir.

             İlgi (b) de kayıtlı ek dilekçe de ise firmanız tarafından verilen hizmet bedelleri için ............ adına aylık periyotlar halinde fatura edilecek olan fatura bedellerinin karşı tarafın yurt dışındaki merkezi tarafından döviz olarak ödeneceği ve hatların açılışı sırasında teslim edilecek sim kartlar ile daha sonra kullanılacak olan yedek sim kartların tesliminin dış ticaret mevzuatına uygun olarak ihracat gümrük beyannamesi düzenlemek suretiyle şirketin yurt dışındaki merkezine yapılacağı durumu da ayrıca sorulmuştur.

             Yukarıdaki dilekçeler kapsamında, yurt dışında kullanılmak üzere yurt dışı mukimi firmaya yapılacak hat satışlarının katma değer vergisi (KDV) ve özel iletişim vergisi (ÖİV) karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

             Katma Değer Vergisi Yönünden:

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu, 6 ncı maddesinde de hizmet işlemlerinde işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 11/1-a maddesinde, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin KDV'den istisna olduğu, 12/2 nci maddesinde de, bir hizmetin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilebilmesi için hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması ve hizmetten yurt dışında faydalanılması gerektiği, hüküm altına alınmıştır.

            Hizmet ihracına ilişkin usul ve esaslar, KDV Genel Uygulama Tebliğinin "II/A-2.Hizmet İhracı" başlıklı bölümünde belirlenmiştir.

            Ayrıca 60 No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinin "1.1.İşlemlerin Türkiye'de Yapılması" başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. 

            Buna göre, şirketiniz tarafından Birleşik Arap Emirlikleri mukimi firmaya verilecek olan söz konusu hat satışına yönelik hizmet, yurtdışında gerçekleştiğinden ve söz konusu hizmetten yurtdışında yararlanıldığından bu işlem KDV'nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle KDV'nin konusuna girmeyen işlemin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Özel İletişim Vergisi Yönünden:

             6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinde;

             - 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu Kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar dâhil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinin % 25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetlerinin % 15, kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetinin %5, bu kapsama girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetlerinin ise %15 oranında özel iletişim vergisine tâbi olduğu,

             - özel iletişim vergisinin mükellefinin sayılan hizmetleri veren işletmeciler olduğu,

             - verginin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği,

             - bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 3065 sayılı KDV hükümlerinin uygulanacağı

             hükme bağlanmıştır.

             Bu itibarla, Birleşik Arap Emirlikleri mukimi ......... firmasına sadece Suudi Arabistan'a giden Türk vatandaşlarının kullanımına yönelik verilen hizmet yurtdışında gerçekleştiğinden ve söz konusu hizmetten yurtdışında yararlanıldığından, bu işlem özel iletişim vergisinin konusuna girmemektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.