Untitled 2

27/07/2015

Emlak Vergisi Mafiyeti Hk.

T.C.

RİZE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

85550353-175[2015-1]-14

27/07/2015

Konu

:

Emlak Vergisi Mafiyeti Hk.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Köylere Hizmet Götürme Birliği mülkiyetinde olup kiraya verilen konut ve iş yerlerinin emlak vergisinden muaf olup olmadığı hususu sorulmaktadır.

 

            Bilindiği üzere, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, "Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir." 4 üncü maddesinde, "Aşağıda yazılı binalar, kiraya verilmemek  şartıyla Bina Vergisinden daimi olarak muaftır. ( (a), (b), (s), (y) ve  (z) fıkraları için kiraya verilmeme şartı aranmaz.)

 

            ...

 

            b)  İl özel idareleri, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birlikler veya bunlara bağlı müesseselere ait;

 

          aa) Su, elektrik, havagazı, mezbaha ve soğuk hava işletme binaları;

 

           bb) Belediye sınırları içindeki yolcu taşıma işletme binaları ve kapalı durak yerleri;

 

          

            ..." hükmü yer almaktadır.

 

            Bu itibarla, köylere hizmet götürme birliklerine ait olup 1319 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine  göre emlak vergisinden daimi olarak muaf tutulacak binalar arasında mesken olarak kiraya verilenler sayılmadığından  mesken binalarının emlak vergisinden muaf tutulmaması gerekmekte olup iş yeri binalarının ise söz konusu maddede sayılanlar kapsamında olması halinde emlak vergisi muafiyetinin uygulanması mümkün bulunmaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.