Untitled 2

02/09/2015

Çevre Temizlik Vergisi Hk.

T.C.

RİZE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

85550353-175[2015-2]-17

02/09/2015

Konu

:

Çevre Temizlik Vergisi Hk.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ...  bağlı ve 5-6 ay açık kalan yaş çay alımyerlerinden çevre temizlik vergisinin alınıp alınmayacağı hususu sorulmaktadır.

 

            2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde, "Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir....Verginin mükellefi, binaları kullananlardır. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlar...." hükmüne yer verilmiştir.

 

            14 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında; "...Bakanlar Kurulu Kararı ile grupları tespit edilen binaların hangi dereceye gireceği, binaların bulundukları mahallin sosyal ve ekonomik farklılıkları, büyüklükleri ile binalardaki faaliyetin niteliği de dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere belediye meclislerince belirlenecektir. Binaların derecelere intibakı tek tek yanılmayacak, belirli kriterler esas alınarak topluca veya bölüm bölüm yapılacaktır. Personel sayısı dikkate alınarak belirlenen işyeri binalarının grupları itibariyle derecelere intibakının yapılmasında, personel sayısı ile birlikte faaliyet türü ve çevre kirliliğine etkisi bakımından meslekler de dikkate alınabilecektir. Belediyeler, binaların grupları ile derecelere isabet eden aylık vergi tutarlarını gösteren bir liste düzenleyecekler ve bu bilgileri ihtiva eden listeyi Şubat ayını geçmemek üzere bir ay süreyle ilan koymaya mahsus mahallerinde bir defaya mahsus olmak üzere topluca ilan edeceklerdir.

 

            Ancak, takip eden yıllarda bina grupları ve derecelerdeki değişiklikler ile vergi tutarlarını ihtiva eden liste her yıl Ocak ayı süresince yeniden ilan edilecektir.", 6 ncı maddesinin (e) bendinde, "Personel sayısı dikkate alınan binalarda, kendi işyerinde çalışanlar da dahil olmak üzere, fiilen çalışan personel, vardiya usulü personel çalıştırılan yerlerde ise toplam personel sayısı dikkate alınacaktır." denilmektedir.

 

            Aynı Tebliğin 8 inci maddesinin sekizinci fıkrasında, "Yıl içinde, iş yerinin konuta veya konutun işyerine dönüşmesi, işyerinin faaliyet konusu ya da personel sayısında değişiklik olması, ayrıca yıl içinde mükellefin şahsında meydana gelen değişiklikler gibi grup ve derecelerde meydana gelebilecek değişikliklere ait bildirim, takip eden taksit ayı içinde verilir ve vergilendirmeye esas teşkil eder, taksit tutarı bu dönem içinde ödenir." denilmektedir.

 

            1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun "Bina" başlıklı 2 nci maddesinde ise; "Bu Kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.

Bu Kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır.

 

            Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz." hükmü yer almaktadır.

 

            Öte yandan, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 98 inci maddesinde "Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna göre alınacak vergi, harç ve katılma payları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve bunların ek ve tadilleri hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

 

            Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İşyeri" başlıklı 156 ncı maddesinde de, "Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir." hükmüne yer verilmiştir.

 

            Bu madde hükmüne göre, mükelleflerin ticari, sınai ve zirai faaliyetlerini sürdürdükleri yerlerin işyeri özelliğini taşıyabilmesi için bu yerlerin "faaliyetin icrasına tahsis edilmesi" veya "faaliyetin icra edildiği yer" olma özelliği taşıması gerekmektedir.

 

            Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ... bağlı ve 5-6 ay açık kalan yaş çay alımyerlerinde bina bulunması halinde söz konusu binaların işyeri ve diğer şekilde kullanılan bina olarak değerlendirilerek yıllık tarifeye göre personel sayısı üzerinden çevre temizlik vergisi alınması ancak, söz konusu binaların belediyenin çevre temizlik hizmetinden yararlanan fakat, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinde karşılayan binalardan olması halinde ise çevre temizlik vergisinin, binaların grupları itibariyle belediyelerce en son intibak ettirildikleri derecelere ait tarifede yer alan tutarlar üzerinden yıllık olarak tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.