Untitled 2

13.08.2016

Şimşek: Türkiye Batı'dan kopmuyor

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin zaman zaman batı ile fikir ayrılıkları yaşanabileceğini belirterek, Avrupa Birliği hedefinden vazgeçilmediğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen "Türkiye'ye güvenenler, Türkiye'de üretenler" konulu toplantıda konuştu..

15 Temmuz darbe girişimine ve sonrasında ilan edilen OHAL'e değinen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişimi için 'kabus' nitelemesinde bulunarak "Fakat geride kaldı, artık önümüze bakmamız lazım" diye konuştu. 

İki basit sebepten dolayı OHAL ilan edildiğini söyleyen Şimşek, "Tabi ki bu kalkışma içerisinde olanların bu darbe girişiminde bulunanların devletten temizlenmesi gerekiyor ve bu süreç işliyor; ama daha önemlisi bir daha bu türden darbe girişimleriyle karşı karşıya kalmamak için ciddi idari reformlar gerekiyordu. İşte bu idari reformlar için de gereken bir iklim olarak, Olağanüstü Hal ilan edildi ve şimdiye kadar da çok ciddi yapısal reformlar yapıldı. Biz bütün bunları yaparken tabi ki demokratik ilkeler ve hukuk devleti içerisinde hareket ettik, etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Hayatın bir çok alanda normale döndüğünü ifade eden Şimşek, terörün finansmanına bulaşmamış şirketlerin ve bireylerin kaygılanmalarına en ufak bir neden olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin demokrasisinin sağlamlaştığını dile getiren Şimşek "Bence Türkiye'nin demokrasisinin temelleri sağlamlaştı; çünkü yakın geçmişteki sorunların kökenine baktığınız zaman mutlaka bu ihanet şebekesinin işin içinde olduğunu görürsünüz. Dolayısıyla bu terör örgütünün devletten temizlenmesi, bu dönemin Türkiye'de kapanıyor olması Türkiye'nin demokrasisini güçlendirecektir" dedi.

'Reform yaparak geleceğe hazırlık yapılmalı'

Ekonominin temellerin genel olarak sağlam olduğunu ve hiç zaman kaybetmeden tekrar normal yapısal reform gündemlerine geri döndüklerini ifade eden Mehmet Şimşek, "Türkiye asli gündemine dönmüştür, yapısal reformlarda ilerleme vardır. Yapısal reformlar zaten olmazsa olmazımızdır; çünkü dünyada popülizm, korumacılık artıyor. Türkiye ancak ve ancak reform yaparak geleceğe hazırlık yapabilir" yorumunu yaptı.

Şimşek, son olarak Türkiye'nin Batı'dan kopmayacağını vurgulayarak, "Türkiye zaman zaman batılı müttefiklerimizle, dostlarımızla fikir ayrılıklarında olabilir; ama Türkiye Batı'dan kopmuyor, Avrupa Birliği'nden vazgeçmiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı