Untitled 2

11/01/2016

Golf turnuvalarında sporculara yapılan ödemeler

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

38418978-125[10-15/7]-940

11/01/2016

Konu

:

Golf turnuvalarında sporculara yapılan ödemeler

 

         

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Federasyonunuz tarafından her yıl Kasım ayında uluslararası nitelikte herkesin katılabildiği ve esas itibariyle amatör sporcular ile uluslararası düzeyde kariyer yapmış ünlü sporcuların da yer aldığı Turkish Airlenes Opens Golf turnuvalarının düzenlendiği ve söz konusu turnuvalarda başarılı olan sporculara nakdi ikramiye ödendiği belirterek, 29 Ekim-1 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya-Belek'te düzenlenecek turnuvaya katılanlara yapılacak ikramiye ödemelerinin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

            Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Malisorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.

            Diğer taraftan, aynı maddenin 3 üncü fıkrasının 6 numaralı bendinde; " Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler."inücret sayıldığı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanununun 29 uncu maddesinde, "1. İlim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyle verilen ikramiyeler ve mükafatlar;

            …

            3. Spor yarışmalarına katılan amatör sporculara ödenen ödül ve ikramiyeler." İstisna olacağı hükme bağlanmıştır.

            Anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." denildikten sonra, aynı maddenin birinci bendinde, hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre vergi kesileceği hüküm altına alınmıştır.

            Söz konusu Kanunun Geçici 72 nci maddesinde ise "(1) 31/12/2017 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden aşağıdaki oranlarda gelir vergisi tevkifatı yapılır.

            a) Lig usulüne tabi spor dallarında;

            1) En üst ligdekiler için % 15,

            2) En üst altı ligdekiler için % 10,

            3) Diğer liglerdekiler için % 5,

            b) Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden % 5.

            (2) Bu ödemeler üzerinden 94'üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz. Bu gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler dolayısıyla beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmez…." hükmü yer almaktadır.

             Öte yandan, Federasyonunuzun statüsü konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan bilgi istenilmiş ve adı geçen Bakanlıktan alınan 21/12/2015 tarihli ve 58963 sayılı yazı ve ekinin incelenmesinden federasyonunuzun lig usulüne tabi olmadığı anlaşılmıştır.

            Bu hükümler çerçevesinde; Federasyonunuz tarafından "Turkish Airlens Open Golf" turnuvasına katılan yerli ve yabancı sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin, Gelir Vergisi Kanununun Geçici 72 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre %5 oranında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir. Ancak yabancı sporculara yapılacak ödemelerde çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları hükümlerinin dikkate alınacağı tabiidir.

            Öte yandan, golf turnuvasına katılan yerli ve yabancı sporculara yapılan ödemelerin, başarıya dayanmadan katılan tüm sporculara verilmesi ve verilen ödüllerin (kimlere, hangi oran ve tutarda ne şekilde verileceğine ilişkin usul ve esasını belirleyen) bir mevzuata dayanmaması ayrıca, her yıl gerçekleştirilen turnuvaya, hem ulusal hem uluslararası profesyonel golfçülerin katılması nedenleriyle Gelir Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

                 

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.