Untitled 2

08/09/2015

Mezarlıkta kabir temizliği, çiçeklerin sulanması ve düzenlenmesi faaliyeti

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Gelir ve   kurumlar Vergileri Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

38418978-120[37-15/12]-906

08/09/2015

Konu

:

Mezarlıkta kabir temizliği, çiçeklerin sulanması ve   düzenlenmesi faaliyeti 

 

         

 

 

 

        İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eki dilekçede, mezarlıktaki kabirlerin çiçeklerinin sulanması ve düzenlenmesi faaliyetinde bulunduğunuzu, kabir ziyaretine gelenlerin kendi istekleri doğrultusunda kabirlerin etrafını temizlediğiniz ve bunun karşılığında bahşiş aldığınız belirtilerek, bu faaliyetiniz nedeniyle ne şekilde vergilendirileceğiniz konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.

        Aynı maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, "Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı;" hükmü yer almakta olup, maddenin mülga ikinci fıkrasından sonra gelen üçüncü fıkrasında, ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usûlde Gelir Vergisine tâbi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanların esnaf muaflığından faydalanamayacakları belirtilmiş, son fıkrasında da "Bu muaflığın 94 üncü madde uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur." denilmiştir.  

              Aynı Kanunun "Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddelerde basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

            Söz konusu Kanunun 51 inci maddesinde ise basit usulde vergilendirmeden faydalanamayacak olanlar bentler halinde sayılmıştır.

            Diğer taraftan, hakkınızda düzenlenen 23.03.2015 tarihli ve 45507000003 sayılı ve 20.05.2015 tarihli  45507000002 sayılı yoklama fişlerinin tetkikinden, Dışkapı Vergi Dairesi Müdürlüğünün  basit usulde gelir vergisi mükellefi olduğunuz, park, bahçe ve mezar bakımı (sulama ve çiçek bakımı) yaptığınız, kendi nam ve hesabınıza çalıştığınız, muhasebecinizin ve başka bir faaliyetinizin olmadığı hususları tespit edilmiştir.

            Buna göre, faaliyetinizi sabit işyerinde sürdürmeniz nedeniyle esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmamakta olup, Gelir Vergisi Kanununun 47 ve 48 inci maddelerinde yazılı genel ve özel şartları şartları topluca taşımanız ve aynı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmamanız kaydıyla basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.