Untitled 2

17.09.2013

3. Daire 2013/6352 E. , 2013/3463 K. KAMU ALACAĞI GÖREVLİ MAHKEME DAVANIN GÖREV YÖNÜNDEN REDDİ

3. Daire         2013/6352 E.  ,  2013/3463 K.
  • KAMU ALACAĞI
  • GÖREVLİ MAHKEME
  • DAVANIN GÖREV YÖNÜNDEN REDDİ

"İçtihat Metni"

Özeti : 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Hazine Müsteşarlığına olan borç, 2576 sayılı Kanun’un 6'ncı maddesinde sayılan vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümlüler ve bunların zam ve cezaları dışında bir kamu alacağı niteliğinde olduğundan, uyuşmazlığın çözümünde idare mahkemesinin görevli olduğu hakkında.

 

          Temyiz Eden  : Bandırma  Belediye Başkanlığı

          Vekili              : Av. …

          Karşı Taraf      : Bandırma Vergi Dairesi Müdürlüğü

          İstemin Özeti : Davacı belediyenin 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Hazine Müsteşarlığına olan borcunun tahsili amacıyla taşınmazlarına uygulanan haczin kaldırılması talebinin reddine ilişkin 13.6.2012 gün ve 13892 sayılı işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır. Balıkesir Vergi Mahkemesinin 30.11.2012 gün ve E:2012/503, K:2012/964 sayılı kararıyla; satışında güçlük yaşanabilecek taşınmazlar yerine kamu alacağının kolaylıkla tahsiline yarayacak taşınmazlar üzerindeki haczin kaldırılması taleplerinin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 62'nci maddesinin 5'inci fıkrasında yer alan borçlunun menfaatleri kapsamında değerlendirilmeyeceği gerekçesiyle dava reddedilmiştir. Davacı tarafından; amme alacağını aşan miktarda haciz uygulandığı, delilerin değerlendirilmesinde hata yapıldığı ileri sürülerek kararın bozulması istenmiştir.

          Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

          Tetkik Hakimi : Ümit KOCATEPE

          Düşüncesi : İdare mahkemesince karara bağlanması gereken uyuşmazlığın vergi mahkemesince görüldüğü anlaşıldığından kararın bozulması gerektiği düşünülmüştür.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

          Hüküm veren Danıştay Üçüncü Dairesince işin gereği görüşülüp düşünüldü:

          Dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmesine gerek görülmemiştir.

          2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun 5'inci maddesinin 1'inci bendinde, İdare Mahkemelerinin, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştay'da çözümlenecek olanlar dışındaki idari uyuşmazlıkları çözümleyeceği, aynı Kanunun 6'ncı maddesinde, Vergi Mahkemelerinin, genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları, belirtilen konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasına ilişkin davaları ve diğer kanunlarla verilen işleri çözümleyeceği hüküm altına alınmıştır.

          Değinilen yasa hükümlerine göre, vergi mahkemesince bir davaya bakılabilmesi, maddede sayılan davalardan birinin mevcut olması şartıyla olanaklıdır. Olayda ise, dava konusu, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Hazine Müsteşarlığına olan borç, 2576 sayılı Kanunun 6'ncı maddesinde sayılan vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları dışında bir kamu alacağı niteliğinde bulunduğundan bu borcun tahsili amacıyla taşınmazlara uygulanan haczin kaldırılması talebinin reddine ilişkin işlem vergi mahkemesinin görev alanına girmemektedir.

          Bu durumda, idare mahkemesince çözümlenmesi gereken uyuşmazlığın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 15'inci ve 43'üncü maddeleri uyarınca görev yönünden reddi ile dosyanın idare mahkemesine gönderilmesi gerekirken davanın vergi mahkemesince incelenerek karara bağlanmasında hukuka uygunluk bulunmamıştır.

          Açıklanan nedenlerle Balıkesir Vergi Mahkemesinin 30.11.2012 gün ve E:2012/503, K:2012/964 sayılı kararının, 2577 sayılı Kanun’un 49'uncu maddesinin 1'inci fıkrasının (a) bendi uyarınca bozulmasına, yargılama giderlerinin yeniden verilecek kararda karşılanması gerektiğine 17.09.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.