Untitled 2

7.10.2011

4. Daire 2008/2284 E. , 2011/7110 K. DAR MÜKELLEFİYET FON PAYI

4. Daire         2008/2284 E.  ,  2011/7110 K.
  • DAR MÜKELLEFİYET
  • FON PAYI

"İçtihat Metni"

Özeti : Dar mükellef olan davacının, kıyı bankacılığından elde ettiği faiz geliri nedeniyle Türkiye'de vergilendirilmesi mümkün olmadığından, vergi ziyaı cezalı gelir vergisi tarhiyatında hukuka uyarlık  bulunmadığı hakkında.

 

            Temyiz Eden  : Kadıköy Vergi Dairesi Müdürlüğü

            Karşı Taraf    : …

            Vekili            : Av.…

            İstemin Özeti : Kıyı bankacılığından elde ettiği faiz gelirini beyan etmediği ileri sürülen davacı adına 2001 yılı için re'sen salınan gelir vergisi, hesaplanan fon payı ve kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır. İstanbul 7. Vergi Mahkemesinin 4.1.2008 günlü ve E:2007/349, K:2008/16 sayılı kararıyla; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 6 ncı maddesinde Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişilerin sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirileceğinin kurala bağlandığı, Avusturya vatandaşı olup sürekli olarak Avusturya'da ikamet ettiği anlaşılan ve dar mükellef olduğu açık olan davacının kıyı bankacılığı faiz geliri nedeniyle Türkiye'de vergilendirilmesi mümkün olmadığından hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle vergi, fon payı ve cezanın kaldırılmasına karar verilmiştir. Davalı İdare, hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.

            Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.

            Tetkik Hakimi B.Barış Özkanay'ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

            Danıştay Savcısı Abdurrahman Gençbay'ın Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

            Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

            Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:

            Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.

            Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, İstanbul 7. Vergi Mahkemesinin 4.1.2008 günlü ve E:2007/349, K:2008/16 sayılı kararının onanmasına 7.10.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.