Untitled 2

09.02.2011

4. Daire 2008/9108 E., 2011/590 K.Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin vergi ziyaı fiiline iştirak ettiği ileri sürülerek kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması

4. Daire 2008/9108 E., 2011/590 K.

"İçtihat Metni"

Temyiz Eden:Tuna Vergi Dairesi Müdürlüğü 

Karşı Taraf : …

… Vekili: Av…

… İstemin Özeti:Davacı adına,…

…Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin vergi ziyaı fiiline iştirak ettiği ileri sürülerek kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır. İstanbul 5.Vergi Mahkemesinin 9.7.2008 günlü ve E:2007/3817, K:2008/2469 sayılı kararıyla, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 4 ncü maddesinde, vergi dairesinin mükellefi tespit, vergiyi tarh, tahakkuk ve tahsil eden daire olduğu, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'nun 5 nci maddesinde, tatkibatın alacaklı amme idaresinin mahalli tahsil dairesince yapılacağı hükmünün yeraldığı, bu düzenlemelere göre, verginin mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesinin tahsil ve diğer işlemlerde yetkili olduğu, buna göre yetki kuralının kişiye göre değil takip konusu verginin mükellefine göre belirlendiği, davacının vergi ziyaına iştirak nedeniyle sorumlu tutulduğu vergi ve cezanın Küçükköy Vergi Dairesinin mükellefi…

…Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olduğu, dolayısıyla yetkili olan vergi dairesince işlem yapılması gerekirken, Tuna Vergi Dairesince ihbarname düzenlenmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle cezanın kaldırılmasına karar verilmiştir. Vergi Dairesi Müdürlüğü, işlemlerin yasaya uygun olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir. 

Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir. 

Tetkik Hakimi E…

….. K…

…….'nın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir. 

Danıştay Savcısı A.K…

…… T…

……..'nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir. 

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir. 

TÜRK MİLLETİ ADINA 

Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü: 

Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir. 

Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, İstanbul 5.Vergi Mahkemesinin 9.7.2008 günlü ve E:2007/3817, K:2008/2469 sayılı kararının onanmasına 9.2.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.