Untitled 2

19/06/2015

Spor antrenörlüğü ve spor danışmanlığı faaliyetinin vergilendirilmesi

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

17192610-120[ÖZG-15/8]-132

19/06/2015

Konu

:

Spor antrenörlüğü ve spor danışmanlığı faaliyetinin   vergilendirilmesi

 

         

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, bir fitness spor kulübüne süreklilik arz edecek şekilde spor antrenörlüğü ve spor danışmanlığı sözleşmesi ile hizmet vereceğiniz belirtilerek, bu faaliyetiniz dolayısıyla elde edilecek kazancın serbest meslek kazancı mı, ticari kazanç mı olacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş, nelerin kazanç sayılacağı ise 7 bend halinde sayılmıştır.

 

            Aynı Kanunun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaaterdir.

 

            Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmüne;

 

            65 inci maddesinde de, "Her türlü sebest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

 

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmüne yer verilmiştir.

 

            Kanunun 66 ncı maddesinde ise, "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez..." hükmü yer almaktadır.

 

            Ticari faaliyette, sermaye ve emekten oluşan sürekli bir organizasyon mevcut olup, bu organizasyon içindeki sermaye ve emeğin payı, yapılan faaliyetin türüne, niteliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. 

 

            Serbest meslek faaliyetinde ise, ticari kazançtan farklı olarak ana unsur, faaliyetin sermayeden ziyade şahsi çalışmaya, bilimsel veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanmasıdır. Bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olabilmesi için geliri doğuran emeğin ilmi  ya da mesleki bilgi veya ihtisasa dayalı olması gerekmektedir.

 

            Diğer taraftan, gerek ücret gerekse serbest meslek kazancı emeğe dayanan gelir unsurlarıdır. Serbest meslek kazançlarında emek, bir işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

 

            Serbest meslek erbapları, faaliyetlerini yaparken müşterilerine veya iş yaptığı kimselere bağlı olmaz, iş sahiplerinden emir ve talimat almazlar. Ücret uygulamasında ise, belli bir işyerine bağlı ve bir işverene tabi olarak, işverenin emir ve talimatları doğrultusunda çalışma söz konusudur.

 

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, bir fitness spor kulübüne süreklilik arz eden bir hizmet sözleşmesi ile fitness spor kulübünün emir ve talimatları altında verilecek antrenörlük ve danışmanlık hizmetleri nedeniyle yapılacak ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi, ancak herhangi bir hizmet sözleşmesi bulunmaması ve bir organizasyon kurmayıp kendi sorumluluğunuz altında söz konusu faaliyetlerin ilmi, mesleki ve ihtisasa dayanarak gerçekleştirilmesi halinde ise, söz konusu faaliyetin serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

            Öte yandan, verilecek spor antrenörlüğü ve spor danışmanlığı hizmetine ilişkin gerekli ekipman ve donanımların temin edilmesi ve faaliyetinizin ticari bir organizasyon yapısı içinde icra edilmesi halinde ise, bu faaliyetler nedeniyle elde edilecek kazancın ticari kazanç olarak dikkate alınacağı tabiidir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.