Untitled 2

22/06/2015

Sağlık kurulu raporu uyarınca gayrimenkul sermaye iradı muafiyeti hk.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

84098128-120.05[70-2015-1]-298

22/06/2015

Konu

:

Sağlık kurulu raporu uyarınca gayrimenkul sermaye iradı muafiyeti hk.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eki dilekçenizde, Bağ-Kur emeklisi olduğunuzu, İlimiz ... Devlet Hastanesinden almış olduğunuz sağlık kurulu raporuna göre %78 oranında engelli durumunda bulunduğunuzu ve mülkiyeti adınıza kayıtlı bir gayrimenkulden kira geliri elde ettiğinizi belirterek, sağlık kurulu raporunuz nedeniyle gayrimenkul sermaye iradı yönünden muaf olup olmadığınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde; aynı maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Aynı Kanunun 31 inci maddesinde; "Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır ve aşağıda engellilik dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

            Engellilik indirimi; (287 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2015 yılı için belirlenen tutarlar)

 

            - Birinci derece engelliler için 880.-TL,

            - İkinci derece engelliler için 440.-TL,

            - Üçüncü derece engelliler için 200.- TL.

 

            ..." hükmüne yer verilmiştir.

 

            Mezkur Kanunun "Diğer indirimler" başlıklı 89 uncu maddesinde; "Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:

 

            3.Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen engellilerin beyan edilen gelirlerine, 31' inci maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı (tevkifat matrahı dahil) da yararlanır.).

 

            ..." hükmü yer almaktadır.        

 

            Bu itibarla; engellilik indiriminden, ücretli çalışan engelli hizmet erbabı ile serbest meslek faaliyetinde bulunan (bakmakla yükümlü olduğu engelli bulunanlar dahil) veya basit usulde vergilendirilen engellilerin yararlanmaları mümkün olup, vergi mevzuatımızda engellilerin ve/veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bulunanların elde etmiş oldukları gayrimenkul sermaye iratları için herhangi bir istisna veya indirim düzenlemesi yer almamaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.