Untitled 2

17/06/2015

Tahsilat ve ödemelerini banka veya özel finens kurumları aracılığıyla yapmak zorunda olan mükellefin bu tahsilatları için POS cihazı kullanıp kullanamayacağı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

77058783-105[Mük.257.VUK.ÖZ.14.60]-154

17/06/2015

Konu

:

Tahsilat ve ödemelerini banka veya özel finens kurumları aracılığıyla yapmak zorunda olan mükellefin bu tahsilatları için POS cihazı kullanıp kullanamayacağı

 

                

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; Başkanlığımız Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı olduğunuz ve gayrimenkul acenteciliği faaliyeti ile iştigal ettiğiniz, işletmeniz tarafından kiraya verilen konutların bulunduğu belirtilerek, bankalardan temin edilen POS cihazı ile kira tahsilatının yapılması durumunda ilgili tahsilat ve ödemelerin banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. aracılığıyla yapılmış sayılıp sayılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.

                193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında gayrimenkul sermaye iradının tarifi yapılmış, bu kapsamda binaların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar da gayrimenkul sermaye iradı olarak sayılmış; ikinci fıkrasında da birinci fıkrada yazılı mallar ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağı, üçüncü fıkrasında ise tüccarlara ait olsa dahi işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında gayrimenkul sermaye iradıyla ilgili hükümlerin uygulanacağı belirtilmiştir.

                213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile Maliye Bakanlığı; "Mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirmeye ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirlemeye" yetkili kılınmış, bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 268 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

                Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, şirketinize ait POS cihazı ile kira tahsilatı yapılması durumunda, tahsilatın bankacılık sistemi aracı kılınarak yapılması nedeniyle söz konusu Tebliğde belirtilen tevsik zorunluluğuna uyulmuş olacaktır.

                Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.