Untitled 2

09/02/2015

Mobilya çizimi teknik detaylandırma ve danışmanlık hizmetlerinin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

17192610-120[ÖZG-14/59]-34

09/02/2015

Konu

:

Mobilya çizimi teknik detaylandırma ve danışmanlık hizmetlerinin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mobilya çizimi teknik detaylandırma ve danışmanlık hizmetleri üzerine büro açmak istediğiniz belirtilerek, söz konusu faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

            Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez..."  hükmü,

            65 inci maddesinde ise "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..."

            hükümlerine yer verilmiştir.

            Serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden ziyade kişisel çalışmaya, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması ve faaliyetin kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

            Ayrıca, serbest meslek faaliyetinde yalnızca emeğe dayanan organizayon yeterli olmadığı gibi, aynı zamanda geliri doğuran emeğin, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması koşulu da aranmaktadır.

            Öte yandan, bağlı bulunduğunuz İnegöl Vergi Dairesi Müdürlüğünce 04.11.2014 tarihinde işyerinizde düzenlenen yoklama fişinin incelenmesinden; işyerinizin yaklaşık 42 m² olduğu, demirbaş olarak 1 adet masa, 1 adet bilgisayar ve yazıcı ile büro sandalyesi bulunduğu, işyerinizde mobilya 3D model tasarımı ve danışmanlık hizmeti verildiği, bunun dışında bir üretim faaliyeti ve çalışan bulunmadığı, bilgisayar ortamında hazırlanan tasarımların müşterilere sanal ortamda sunumunun yapılarak satışının gerçekleştirildiği, bu satışların çoğunlukla mobilya üreticilerine yapıldığı, söz konusu faaliyetle ilgili  lisans diplomanızın bulunduğu ve  yapılan işin tamamen bilgi ve ihtisasa dayalı hususlarının beyan ve tespit edildiği anlaşılmıştır.

            Yukarıdaki hüküm ve açıkamalara göre, ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanarak kendi nam ve hesabınıza yapılan mobilya çizimi teknik detaylandırma ve danışmanlık faaliyetinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununun serbest meslek kazancına ilişkin hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Öte yandan, söz konusu faaliyetin bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak yapılması halinde ise elde edilen kazancın ücret hükümlerine göre vergilendirileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

                     

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.