Untitled 2

07/08/2015

Elektronik fatura

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

67854564-1741-370

07/08/2015

Konu

:

Elektronik fatura

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden; ilimiz  ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün  ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, şirketinize ... . tarafından  damga vergisi yansıtması ile ilgili olarak ... tarih ve Seri B Sıra No: ... tarihli tek sefere mahsus gider yansıtması faturası düzenlendiği, firmanızın 4760 sayılı ÖTV Kanunun ekli (III) sayılı listesinde bulunan malların ticaretini yapan bu firmadan herhangi bir mal alımının bulunmadığı, yaptığınız inşaat işlerinden dolayı adınıza gider yansıtması faturasının düzenlendiği  belirtilerek, elektronik fatura düzenleme zorunluluğunuz olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

             Elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen ve 5/3/2010 tarihli ve 27512 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 397) ile anonim ve limited şirketlerin elektronik fatura oluşturmalarına, alıcısına iletmelerine, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmelerine izin verilmiştir. 28/6/2012 tarihli ve 28337 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliği (Sıra No: 416) ile gerçek kişileri de kapsayacak şekilde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232'nci maddesi kapsamında fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere elektronik fatura uygulamasından yararlanma hakkı tanınmıştır.

           421 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirli alanlarda faaliyet gösteren mükelleflere e-Fatura ve e-Defter kullanma zorunluluğu getirilmiş olup; anılan Tebliğin "3.Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Zorunluluğu" başlıklı bölümünün "3.1.Kapsama Giren Mükellefler"  başlıklı bölümünde;  "3.1.1. Yukarıda yer verilen yetkilere istinaden Bakanlığımızca aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir.

            a) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

            b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

          3.1.3. Bu Tebliğ veya 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur." açıklamasına yer verilmiştir.

           Mezkur Tebliğ ile 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için 1/9/2013 tarihinden itibaren elektronik fatura göndermeleri ve almalarının zorunlu olduğu, elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edecekleri belirtilmiştir.

 

            Yukarıda yer alan açıklamalara göre; 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden 2011 takvim yılında mal alışınızın bulunmaması, 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların ticaretini yapan  ... 'ne yaptığınız hizmet ifası sonucu bu firmaca adınıza 24/12/2012 tarihli gider yansıtması faturası düzenlenmesi hususları dikkate alındığında, elektronik fatura düzenleme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

                                                                                                                       

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.