Untitled 2

17/02/2016

Plan Örneği İşleminden Harç Alınıp Alınmayacağı.

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

96620903-140[59/2015-25]-12

17/02/2016

Konu

:

Plan Örneği İşleminden Harç Alınıp Alınmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, …. Büyükşehir Belediyesi ile … İli sınırları içerisinde bulunan İlçe Belediyelerinin plan örneği işlemlerinden harç alınıp alınmayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

 

            Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu, (4) sayılı tarifenin 16 ncı fıkrasında da gayrimenkullere ait haritaların kopyalarının verilmesinde her parsele ait kopya için maktu harç aranılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

            Aynı Kanunun 59 uncu maddesinin (a) fıkrasında, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerin iktisap edecekleri gayrimenkullerin vesair ayni hakların tescili, şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinlerinin; (d) fıkrasında, mahkemeler, icra iflas daireleri ve diğer resmi dairelerce istenecek kayıt ve belge suretlerinin harçtan müstesna tutulacağı, son fıkrasında ise bu maddede belirtilen istisnalara ilave olarak özel kanunlarda yer alan muafiyet ve istisnalara ilişkin hükümlerin saklı olduğu hükme bağlanmıştır.

 

            5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun kapsamını belirleyen 2 nci maddesinde; "Bu Kanun, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli iderelerden oluşan genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mali yönetim ve kontrolünü sağlar." hükmü bulunmakta olup, "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinin (a) fıkrasında; genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareleri, (e) fıkrasında da mahalli idarenin, yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırla olarak kamusal faaliyet gösteren belediye, il özel idaresi ile bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

 

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyeleri 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri olarak tanımlandığı için, resmi daire sıfatıyla adı geçen kurumlarca talep edilen plan örneği işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanunun 59/d fıkrası uyarınca harç alınmaması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.