Untitled 2

17/02/2016

Vakfın mahkeme kararına istinaden devrinde uygulanacak harç oranı hk.

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

97895701-140.04.01-13084

17/02/2016

Konu

:

Vakfın mahkeme kararına istinaden devrinde uygulanacak   harç oranı hk.

 

         

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, … Vakfı adına kayıtlı … İlçesinde kain ve tapuda…ada …. parselde kayıtlı …arsa paylı... no.lu büro vasıflı taşınmazlar ile … paylı …no.lu büro vasıflı taşınmazın İstanbul Anadolu … Asliye Hukuk Mahkemesinin /.../…/2015 tarih Esas No:… Karar No:… sayılı kararı ile …Vakfına devredileceği belirtilerek, yapılacak olan devir işleminde alınacak harç oranı hakkında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

 

            492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu, 58 inci maddesinde ise, tapu ve kadastro harçlarını 492 sayılı Kanuna bağlı tarifede belirtilen kişilerin, tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise taraflarca aksi kararlaştırılmadığı takdirde 58 inci maddede yazılı kişilerin ödemekle mükellef oldukları hüküm altına alınmıştır.

 

            Aynı Kanunun "Harçtan müstesna tutulan işlemler" başlıklı 59 uncu maddesinin (b) fıkrasında ise, kamu menfaatlerine yararlı dernekler ile Bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleriyle bu dernek ve vakıflara ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinlerinin harçtan müstesna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

 

            Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin "I-Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 4 üncü maddesinde, gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden; 20/a maddesinde de, gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergi değeri üzerinden (Cebri icra veya şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı tapu harcı aranılacağı hükme bağlanmıştır.

 

            Özelge talep formu ekinde yer alan … Vakfının feshi ve tasfiyesine yönelik açılan davaya ilişkin mahkeme kararının tetkikinden, söz konusu Vakfın yönetim kurulu tarafından alınan kararla, vakfın amacının ve manevi varlığının aynı amaç güden bir vakıf bünyesinde korunması için vakfın varlığının … Vakfı'na devredilmesinin kararlaştırıldığı belirtilerek Vakıf kararı doğrultusunda; amacını gerçekleştirme imkanı kalmayan … feshine, tasfiye kurulu oluşturulmasına ve tasfiyeden arta kalan mal varlığı bulunması halinde ... devredilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.

 

            Öte yandan, yapılan tetkikte, söz konusu vakıfların Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar arasında bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

            Buna göre, … Vakfı adına kayıtlı söz konusu taşınmazların ...Vakfı adına tapuda yapılacak ivazsız devir işleminde, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin I/4 üncü maddesine göre tapu harcı aranılması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.