Untitled 2

16/02/2016

İntikalen taksim işleminin harca tabi olup olmadığı

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

85373914-140[63.01.25]-21

16/02/2016

Konu

:

İntikalen taksim işleminin harca tabi olup olmadığı

 

         

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... veraseten intikal eden taşınmazlara ilişkin olarak, …/…/2013 tarihli düzenleme şeklinde miras taksim sözleşmesine istinaden … Tapu Müdürlüğünde yapılacak olan intikalen taksim işleminin 5403 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde harçtan istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

 

             492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu; 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

 

              5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı  Kanununun geçici 5 inci maddesinde, “Bu maddenin yayımı tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemleri, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümlerine göre tamamlanır.

 

            Bu maddenin yayımı tarihinden önce tarımsal arazilerin paylaşımına ilişkin olarak açılmış ve hâlen devam etmekte olan davalarda, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümleri uygulanır.

 

            Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde birinci fıkraya göre yapılacak devir işlemleri harçlardan müstesnadır. Bu süre Bakanlar Kurulu tarafından iki yıl uzatılabilir.  hükmü yer almaktadır.

 

Söz konusu madde ile, maddenin yayımı tarihi itibarıyla mirasçılar arasında paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin intikal işlemlerinin hızla yapılması özendirilmekte olup, 6537 sayılı Kanunun yayımı tarihinden önce gerçekleşen ölümlerde, aynı Kanunun yayımı tarihi itibarıyla henüz paylaşımı yapılmamış (intikali yapılmamış veya elbirliği mülkiyet esaslarına göre intikali yapılmış) tarımsal arazilerin, maddenin yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde mirasçılara paylı mülkiyet olarak devir işlemlerinde harç istisnası uygulanması gerekmektedir.

 

            Öte yandan, 5403 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesinin ikinci fıkrası da göz önünde bulundurulduğunda, mirasçılar arasında "miras taksim sözleşmesi veya rızai taksim suretiyle" veya mirasçıların kendi aralarında paylaşım yapamamış olması nedeniyle (mirasçıların 5403 sayılı Kanunun öngördüğü şekilde anlaşamamaları halinde mahkeme kararıyla yapılacak paylaşım muafiyet kapsamı dışında olmakla birlikte) "mahkeme kararıyla" hisselerin belirlenip tapuda devre ilişkin tescil işleminin yapılmamış olması durumunda, söz konusu gayrimenkulün paylaşımı yapılmamış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

            Buna göre, …/…/2012 tarihinde vefat eden babanız ...  intikal eden mallar için mirasçıları olarak …/…2013 tarihinde miras taksim sözleşmesi düzenlenmiş olmasına rağmen, tapuda her hangi bir işlem yapılmayıp taşınmazlara hali hazırda elbirliği mülkiyet esaslarına göre sahip olunması durumunda, 6537 sayılı Kanunun yayımı tarihinden önce gerçekleşen ölüm nedeniyle aranızda paylaşılmak suretiyle paylı mülkiyete konu edilecek olan taşınmazların devrine ilişkin işlemlerin, 5403 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve maddenin yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde yapılması şartıyla söz konusu işlemlerden harç aranılmaması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

  

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.