Untitled 2

09/02/2015

Sermaye artırımı olarak konulan taşınmazların sermaye artırımı işleminin mahkeme kararı ile iptali neticesinde ortaklara devrinde tapu harcı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

51421814-140[123-2014-34]-19

09/02/2015

Konu

:

Sermaye artırımı olarak konulan taşınmazların sermaye artırımı işleminin mahkeme kararı ile iptali neticesinde ortaklara devrinde tapu harcı

 

 

       İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin .../.../2007 tarihli genel kurul toplantısında sermaye artırımına giderek, ortaklarınız adına kayıtlı taşınmazların şirketinize ayni sermaye olarak konulması kararı alındığı ve söz konusu kararın yerine getirildiği; ancak, ... Asliye Ticaret Mahkemesince verilen .../.../2011 tarihli ve Esas No:2011/..., Karar No:2011/... sayılı kararda, şirketinizin mevzu genel kurul kararının mutlak butlanla malul olduğunun tespitine karar verildiği, kararı onayan Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin ../.../.../2013 tarih ve Esas No:2012/..., Karar No:2013/... sayılı kararı aleyhine davalılar vekili tarafından karar düzeltme talebinde bulunulması üzerine aynı Dairenin .../.../2013 tarih ve Esas No:2013/..., Karar No:2013/... sayılı kararı ile karar düzeltme talebinin reddedildiği, söz konusu mahkeme kararlarına istinaden şirketinize ayni sermaye olarak konulmuş olan dava konusu gayrimenkullerin eski malikleri adına tescil edilmesi işleminde ödenmesi gereken tapu harcı oranı hakkında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

        Bilindiği üzere; 492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu belirtilmiştir.

             Aynı Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin "I-Tapu işlemleri"  başlıklı bölümünün 20 nci fıkrasının (a) bendinde, gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (cebri icra ve şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında harç alınacağı hüküm altına alınmıştır.

       Başvurunuza konu olayda, ... Asliye Ticaret Mahkemesince, davalılar adına kayıtlı gayrimenkullerin şirkete sermaye olarak konulmasına ilişkin genel kurul kararının butlanla malul olduğuna karar verilmiş olup, bu karar üzerine şirket adına kayıtlı karara konu gayrimenkullerin eski malikleri olan davalılar adına tescil edilmesi söz konusudur.

        Buna göre, şirketiniz genel kurulunda alınan kararın mutlak butlanla malul olduğuna mahkemece karar verilmesi nedeniyle daha önce gerçekleştirilmiş olan tescil işleminin iptal edilerek gayrimenkullerin eski malikler adına tescil edilmesi işlemlerinden, 492 sayılı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin "I-Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 20 nci fıkrasının (a) bendine göre harç aranılması gerekmektedir.   

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.