Untitled 2

19/06/2015

Süreli Sağlık Kurulu Raporu ile MTV istisnası uygulaması

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı : 51421814-170[4-2015/36]-125                                                                                                                                                                                                                             19/06/2015

Konu : Süreli Sağlık Kurulu Raporu ile MTV

istisnası uygulaması

 

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden;

 

- Kızınız ... adına kayıt ve tescilli taşıt bulunduğu,

 

- Denizli Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen 24/10/2014 tarih ve ... sayılı sağlık kurulu raporunda, ... 'nun % 93 oranında engelli olduğunun ve raporun geçerlilik süresinin 1 yıl olduğunun belirtildiği,

 

- Kızınız adına kayıtlı taşıtın söz konusu rapora istinaden motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulduğu,

 

- Bahse konu raporun "süreğen (kronik)" kısmının işaretli olması nedeniyle, raporun geçerlilik süresi olan 24/10/2015 tarihinden sonra yeni tarihli bir sağlık kurulu raporu ibraz edip etmeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu, anlaşılmaktadır.

 

Bilindiği üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde "Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir." hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, engellilik dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.

 

Öte yandan, 40 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanan malûl ve engellilerden süreli sağlık kurulu raporu ibraz edenlerin söz konusu istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanabilecekleri, bunun yanı sıra, söz konusu istisna uygulamasının devam edilebilmesi için, malûl ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporu ibraz etmeleri gerektiği açıklamaları yer almaktadır.

 

Diğer taraftan, Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde, özürlü sağlık kurulu raporlarının, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 sayılı formla düzenlenen özürlü sağlık kurulu raporu şekline uygun olarak düzenleneceği; "Özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi" başlıklı 13 üncü maddesinde ise, özürlü sağlık kurulu raporunun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda raporun geçerlilik süresinin mutlaka belirtileceği açıklanmaktadır.

 

Buna göre, ... adına ... Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen 24/10/2014 tarih ve ... sayılı sağlık kurulu raporundan sonra, 31/12/2015 tarihine kadar yeni tarihli sağlık kurulu raporunu ilgili vergi dairesi müdürlüğüne ibraz etmemeniz halinde, söz konusu raporun son geçerlilik tarihi olan 24/10/2015 tarihini takip eden dönemin başından itibaren kızınız adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.