Untitled 2

15/09/2015

Ziraat Odasının Lisanslı Depoculuk faaliyetinde stopajdan muaf olup olmadığı hakkında

T.C.

ORDU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

25953680-002-28

15/09/2015

Konu

:

Ziraat Odasının Lisanslı Depoculuk faaliyetinde stopajdan muaf olup olmadığı hakkında

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, odanız bünyesinde emanet fındık alımı ve lisanslı depoculuk faaliyetinde bulunacağınız, emanet fındık alımı ve lisanslı depoculuk faaliyetinden dolayı gelir vergisi stopajından muaf olup olmadığınız hususunda Defterdarlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 76 ncı maddesinde, “10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31/12/2018 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

            İstisna edilen bu kazançlar üzerinden 94 üncü madde kapsamında tevkifat yapılmaz. Münhasıran bu kazançlar için gelir vergisi mükelleflerince yıllık beyanname verilmez, bu kazançlar verilecek beyannamelere dahil edilmez.” hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 03.04.2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine, 4 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 4 üncü maddesiyle eklenen "Vergi Kesintisi Uygulaması" başlıklı 38.2 numaralı bölümünde; "Ürün senetleri esas itibarıyla, standardı, nitelik ve özellikleri belirli bir tarım ürününün mülkiyetini ifade ettiğinden, ürün senedinin el değiştirmesine paralel olarak senette tanımlanan ürünün mülkiyeti de el değiştirmektedir.

             Gelir ve Kurumlar vergisinden istisna edilen bu kazançlar üzerinden, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (11) numaralı bendi ve 164 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği çerçevesinde vergi kesintisi yapılması da söz konusu olmayacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.

            Öte yandan, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununda, ürün senedi, ürünlerin mülkiyetini temsil ve rehnini temin eden, lisanslı depo işleticisine nama veya emre düzenlenmiş, teminat olarak verilebilen, ciro edilebilen veya edilemeyen ve bu Kanunda öngörülemeyen durumlarda Türk Ticaret Kanununda düzenlenen makbuz senedi hükümlerine tabi olan kıymetli evrak; mudi ise depolama hizmetleri için ürününü lisanslı depoya tevdi eden veya lisanslı depo işletmesince düzenlenen ürün senedini mevzuata uygun olarak elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır.

            Yukarıda yer alan hükümlerden de anlaşılacağı üzere, söz konusu istisna, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında faaliyette bulunan lisanslı depo işletmeciliği faaliyeti sonucu oluşan kazançları kapsamamakta, mudiler tarafından lisanslı depoya teslim edilen ürünler karşılığında düzenlenen ürün senetlerinin yine mudiler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançları kapsamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.