Untitled 2

10/02/2015

Merkezde yıllık kirası 2.000,-TL'ye kiralamış olduğunuz işyerinde benzinle çalışan bahçe tırpanı, ağaç kesme motoru, sebze tarlası çapalama motoru, elektrik üreten jeneratör

T.C.

GİRESUN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

97677631-120.01.02[46-2014/1]-5

10/02/2015

Konu

:

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, .... Merkezde yıllık kirası 2.000,-TL'ye kiralamış olduğunuz işyerinde benzinle çalışan bahçe tırpanı, ağaç kesme motoru, sebze tarlası çapalama motoru, elektrik üreten jeneratör ve benzeri tarım araç ve aletlerinin alım satımı ve tamiratı faaliyetine başlayacağınız belirtilerek, bu faaliyetiniz nedeniyle gerçek usule mi yoksa basit usule mi tabi olacağınız hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmış olup, konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinde; "47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur." hükmü yer almış ve anılan maddelerde, basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

            Aynı Kanunun "Basit Usulün Hududu" başlıklı 51 inci maddesinde ise basit usulden faydalanamayacaklar belirtilmiş olup, maddenin (12) numaralı bendinin verdiği yetkiye dayanılarak çıkartılan 92/2683 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile her türlü televizyon, video, radyo, teyp, müzik seti, disk-çalar, kamera, bilgisayar, soğutucu, çamaşır ve bulaşık makinası, elektrikli süpürge, elektronik müzik aletleri, elektrikli dikiş makinası ile elektrikle çalışan benzeri eşyaların alım-satım ve üretimi ile uğraşan mükelleflerin gerçek usulde vergilendirilmesi kararlaştırılmıştır.

            Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen elektrikle çalışan benzeri eşyalar ibaresinden; doğrudan elektrik enerjisiyle çalışan veya elektrikle şarj edildikten sonra ya da akümülatör veya batarya ile şarj edildikten sonra çalışan emtianın anlaşılması gerekir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca, alım-satım ve tamiratını yaptığınız bahçe tırpanı, ağaç kesme motoru, sebze tarlası çapalama motoru, elektrik üreten jeneratör ve benzeri eşyaların elektrikle, elektrikle şarj edildikten sonra, akümülatör veya batarya yardımıyla çalışması durumlarında, bu eşyalar 92/2683 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında kalacağından, basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmamaktadır.

            Diğer taraftan, alım satım ve tamiratını yaptığınız söz konusu eşyaların; münhasıran gaz, benzin, mazot ve benzeri ürünlerle çalışması halinde ise diğer şartları da taşımak kaydıyla basit usulde vergilendirmeden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.